Изгодно ли е на България да плаща газа в рубли? Говори финансистът

Емил Хърсев коментира пред "Стандарт" какво се случва като плащаш с бързо обезценяваща се валута

Изгодно ли е на България да плаща газа в рубли? Говори финансистът | StandartNews.com

Русия привежда разплащанията за доставки на газ за "неприятелски страни" в рубли. Това заяви руският президент Владимир Путив в сряда, цитиран от руски медии.

България също бе определена от Русия като "неприятелска страна".

"Да доставяме наши стоки в Европейския съюз, в Съединените щати и да получаваме плащания в долари, евро и други валути за нас вече няма никакъв смисъл. Затова е взето решение в най-кратко време за реализираме комплекс от мерки за преводите на плащанията – ще започнем с нашия природен газ – преводите за разплащане на нашия природен газ, доставен на така наречените недружелюбни страни, да са в руски рубли. Тоест отказваме се от използването на такива изчисления във всички компрометирали се валути", заяви руският държавен глава.

Това е единствената промяна по договорите – доставките по тях ще продължат да се изпълняват в съответствие със заложените в тях обеми и цени, допълни той.

Как ще се отрази на България плащането на газа в рубли? "Стандарт" потърси коментар от финансиста Емил Хърсев.

"Не виждам проблем - рублата е валута като всички останали, има си курс. Предполагам, че дори може да е по-изгодно след като става върпос за валута с висока инфлация. Вероятно бихме имали известна изгода при покупката", коментира Хърсев.

Той посочи, че не вижда връзка между решението за разплащане в рубли и желанието на Путин да се стабилизира руската валута.

"От военна икономика и санкции не разбирам. Но не виждам подобна връзка. По-скоро това е начин за уреждане на плащанията след като са въведени ограничения за руските банки от сега използваната валута - американски долар. Тези ограничения не касаят плащанията в рубли. И не могат. Те биха ги засягали с удоволствие, но не могат, просто не е под тяхната юрисдикция, просто не могат да ги спрат.  Това е друга платежна система. Те могат да се разпоредят да се спре, но друго освен забавление не биха предизвикали с тази административна заповед", коментира Хърсев. 

Според него за България ще има някаква минимална изгода. "Обикновено има такава премия когато влизаш в бързо обезценяваща се валута. Това е поради особеностите на спреда при инфлационни валути", каза още Емил Хърсев. 

Темата бе коменнтирана тази сутрин и в студиото на Нова тв.

„Това, че ще трябва да плащаме в рубли за газа – няма да се случи нищо особено. С нашите евра ще си купуваме рубли, след което ще си купуваме газ. И нефт, защото президентът Путин каза всички енергийни ресурси от неприятелските страни”, каза бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.

По думите на бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков въвеждането на рублата като терминология  в целия контекст на закупуването на руски газ е техническо. „Защото страните, които купуват газ и нефт и сега в долари, сега ще купуват рубли. Но доларите и еврото ще попадат и в двата случа в Русия. Но сега ще се плаща в рубли първо на доставчика, а не както беше преди – доставчикът да се разплаща след това в Русия в рубли. Това безспорно обаче създава доста голяма техническа бъркотия. Защото голяма част от действащите договори на всички тези страни са в долари. Около 60 на сто от продажбите на Русия са в долари – останалото е в евро”, каза той.

„Това е едно допълнително усложнение в една и без това абсурдно сложна ситуация заради войната. Това е ново ниво на проблемите”, коментира Трайков факта, че България до края на годината има действащ договор за доставки на газ с „Газпром”.

„Ние нямаме много избор, защото на този етап нямаме голям избор откъде другаде да вземем газ”, подчерта и Куюмджиев.

„Има проблем с това, че Централната банка на Русия е сред санкционираните, защото не може да се купуват от нея рубли”, допълни Трайков.

Урсула фон дер Лайен се опъна на Путин

На срещата на върха председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен коментира темата и обяви позицията на ЕК за плащането на газа в рубли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай