Урсула фон дер Лайен се опъна на Путин

ЕС обеща да създаде Доверителен фонд за солидарност с Украйна за нейното възстановяване

Урсула фон дер Лайен се опъна на Путин | StandartNews.com

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че Евросъюзът няма да допусне плащане на руски газ с рубли, съобщават Ройтерс и РИА "Новости".

По думите й подобен вариант е неприемлив, тъй като разплащането в рубли е нарушение на въведените от ЕС антируски санкции.

"Това беше опит да се заобиколят санкциите. Ние няма да позволим да се избегнат ограниченията", заяви фон дер Лайен.

Решението за плащане в рубли на газовите доставки бе разпоредено на 23 март от руския президент Владимир Путин в навечерието на срещата на върха в ЕС. В същото време той заяви, че страната ще продължи да доставя газ в обемите и на цените, определени в договорите, тъй като държавата цени репутацията си на коректен доставчик.

Лидери на редица страни от ЕС вече заявиха, че няма да плащат за газ в рубли.

ЕС обеща също да създаде Доверителен фонд за солидарност с Украйна за нейното възстановяване. Това се посочва в параграф 8 от заключенията от срещата на върха на ЕС.

Като се вземат предвид разрушенията и огромните загуби, нанесени на Украйна от руската военна агресия, ЕС се ангажира да подкрепи правителството на Украйна за посрещане на неотложните нужди на държавата и след войната за възстановяване на демократична Украйна.

За тази цел Европейският съюз се съгласява да създаде Доверителен фонд за солидарност с Украйна и кани международни партньори да участват и призовава за незабавна подготовка. ЕС "призова Европейската комисия да продължи да предоставя техническа помощ за реформите в страната". ЕС също така призова за своевременно организиране на международна конференция за набиране на средства за фонда.

Припомняме, че непосредствено след началото на руската инвазия Украйна депозира молба за приемане в ЕС по ускорена процедура. Тази идея се подкрепя от балтийските и някои централноевропейски страни като Полша и Словакия. ЕС макар и да прие молбата за Украйна и да изрази категорична подкрепа за страната даде ясно да се разбере, че това не може да се случи толкова бързо и със сигурност не веднага, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай