Избраха кораб, който ще проучва блока "Хан Аспарух"

Избраха кораб, който ще проучва блока "Хан Аспарух"  | StandartNews.com

Тотал Е&П България направи крачка напред в подготовката на кампанията за проучване на нефт и газ в блок "Хан Аспарух" в Черно море. На 1 септември след проведен състезателен търг Тотал Е&П България подписа споразумение за осигуряването на морски сондажни услуги. Избраната сонда е Nobel Globetrotter II (GT II), собственост на Noble Drilling Holding LLC.

Това е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране, който оперира от 2013 г. Корабът има двойна мултифункционална кула, която позволява едновременното провеждане на няколко операции, и също така е пригоден за по-лесно преминаване под моста на Босфора. GT II в момента се намира в Западна Африка, след като наскоро е завършил сондаж в Черно море. Очаква се сондата да започне прокарването на първия проучвателен сондаж POL-1 между средата на февруари и май 2016 г.

Тотал Е&П България Б.В. е дъщерно дружество на базираната в Париж глобална енергийна група Total S.A. Тотал, заедно с партньорите си Репсол и ОМВ, започна работа по проекта "Хан Аспарух" през юли 2012 г. Блок "Хан Аспарух" е с площ от 14 220 кв. км. По договора с българското правителство се предвиждат двa проучвателни сондажa.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай