Изберете бързо доставчик на енергия и сметките ще паднат

Коментарът е на Павлин Павлов от Гранд Енерджи Дистрибюшън

Изберете бързо доставчик на енергия и сметките ще паднат | StandartNews.com

- Г-н Павлов, как ще коментирате данните на ЕСО за повишеното потребление на електрическа енергия от началото на месеца? Какъв е профилът на потребление на българите?

- От началото на месеца в България се наблюдава повишена консумация на електрическа енергия, като основните причини са ниските външни температури, особено рано сутрин и вечер за голяма част от периода. По данни на ЕСО най-голямо нарастване на потреблението на електрическа енергия с около 18% се отчита в часовия диапазон между 14:00ч. и 18:00 ч. След 19:00ч. нарастването е с около 15%. По-сериозно увеличение на потреблението се наблюдава и след 23:00ч. не само поради застудяването, а и заради преминаването към лятно часово време. Хората вече включват пералните и климатиците след 23:00ч. вечерта, за да спестят пари от по-евтината нощна тарифа.

- Мерките, наложени покрай пандемията, имат ли също влияние върху потреблението?

- Разбира се.Пандемията засегна сериозно електроенергийния сектор. Търсенето в различните европейски държави се обуславя до голяма степен от индивидуалния подход за справяне с ефекта от пандемията на всяка страна. По данни на Международната агенция за енергетика потреблението намалява съществено дори в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. За последната година най-чувстителен е спадът през месеците април и май 2020 год. , когато количеството произведена електрическа енергия е на стойностите от 2010 год.

- Как се отразява повишеното потребление на цената на електрическата енергия не само на българския, а и на европейските пазари?

- Въпреки кризата, електрическата енергия ще продължи да поскъпва. Причините са много, като започнем от увеличения износ и ремонта на ключови европейски централи, който резултира в намаляване на предлагането. Не мога да не посоча и рекордните цени на въглеродните емисии. В България този месец също предлагането ще е свито, защото са обявени спирания на мощности поради ремонти в АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Бобов Дол. Намаленото предлагане най-вероятно ще доведе до допълнителни ценови колебания.

- Не мога да не попитам за либерализацията на пазара на електрическата енергия. Какъв е броят на напусналите регулирания пазар стопански потребители?

- За съжаление предвид пандемията и икономическата стагнация във всички сектори се наблюдава изключително слаб интерес към преминаването на свободния пазар. По данни на КЕВР 70% от българските компании още не са избрали доставчик на електрическа енергия, а остават само 2 месеца до крайния срок.

- Какво ще посъветвате фирмите? Какво ще стане ако не спазят срока?

- Изберете по-бързо доставчик на електрическа енергия и веднага ще се намалят сметките Ви! Съветът ми към всички фирми е да побързат с решението, защото ако не сключат договор с избрания доставчик до 10 юни 2021г., автоматично ще преминат към доставчик от последна инстанция от 1 юли, с което автоматично ще започнат да плащат в пъти по-високи сметки за ток. Смисълът на т.нар. доставчик от последна инстанция е да доставя електрическа енергия при възникване на непредвидени обстоятелства и за това е постоянно в готовност, което е причина за значително по-високите цени на доставяната от него електрическа енергия. На никого не препоръчвам този вариант, защото ще получи многократно завишени фактури за еднакво количество електрическа енергия. Основното предимство на свободния пазар е, че предлага възможност за свободно договаряне на цените между доставчика и клиента, което увеличава конкуренцията в сектора и спомага за намаляване на крайните цени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай