Иван Иванов каза кога КЕВР ще реши за цената на газа

Ръководството на Комисията е поискало спешна среща със служебния министър на енергетиката Росен Христов

Иван Иванов каза кога КЕВР ще реши за цената на газа | StandartNews.com

Не по-късно от 12 август КЕВР ще обяви решението си за цената на природния газ. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на брифинг в сряда. Ръководството на Комисията е поискало спешна среща със служебния министър на енергетиката Росен Христов.

„Изключително тежката ситуация, свързана с високите цени, активира КЕВР да потърси нормативни промени, които да гарантират, че общественият доставчик „Булгаргаз”, на принципа на минимални разходи за доставка, ще осигури тези количества за регулирания пазар”, заяви Иванов. Той поясни, че този пазар включва два сегмента: газоразпределителните дружества и топлофикациите – дружества, които имат лиценз за производство на топлинна енергия.

По думите на председателя на КЕВР мерките, които се надяват да предприемат, както и надеждата да намалеят международните цени на газа, няма да позволят корекция в цената на топлинната енергия. „В момента обаче има много сериозна разлика между прогнозната годишна пазарна цена, определена в решението на Комисията, която е 120 лв./мегаватчас и тази, която е в момента предложена в заявлението на „Булгаргаз”, която е 297 лв. за мегаватвас”, подчерта Иванов.

Според него е необходимо да се търсят стъпки към сключване на дългосрочни договори за доставка на природен газ. Това би довело до стабилност, предвидимост и спокойствие както за бизнеса, така и за битовите потребители, допълни председателят на КЕВР.

Още през втория си работен ден новото служебно правителство се изправя пред неотложни и тежки казуси. Такъв е проблемът със скока в цената на газа. В ефира на NOVA председателят на съвета на директорите на „Булгаргаз” -  Иван Топчийски обяви, че вратата към преговори с „Газпром” не е окончателно затворена. Той призна, че увеличението от 60% за август наистина е  фрапиращо и високо.

В същото време шефът на енергийния регулатор съобщи, че „Булгаргаз” са купили руски газ чрез посредник и го препродават с 20 евро по-скъпо. Иван Иванов прогнозира, че парното вероятно ще поскъпне през януари, а токът ще се задържи на сегашните си нива до следващото лято. „Очевидно по-висока цена. 85 евро за мегаватчас беше цената към онзи момент – това беше преди няколко месеца, когато следих този процес, за природния газ, който се доставяше от „Газпром експорт”. Впоследствие беше доставено на цена от порядъка на 102 евро на мегаватчас”, алармира Иванов.

Той нарече изказването на Лена Бориславова, че ще купуваме драстично по-евтин газ „заблуда на общественото мнение” и обяви, че би се радвал да се сбъдне, но не било възможно. „Няма изобщо място в света, където една държава да си достави природен газ на цени 3-4 пъти по-ниски”, категоричен е шефът на енергийния регулатор.

Иван Иванов коментира и тезата на предшественика си Станислав Тодоров, която гласеше, че ако Топлофикация София не успява да плати задълженията си към „Булгаргаз”, ще бъде спряно газоподаването към нея и пренасочено към хранилището в Чирен. „Аз това мнение не го споделям, защото Топлофикация София има изключително важно значение в социално-икономически аспект. Тя осигурява отоплението на 420 хил. абонати в София”, подчерта той. По думите на Иванов ако тези домакинства преминат към отопление на ток, това би натоварило недопустимо много столичната електропреносна и разпределителна мрежа и ще доведе до нейния срив.

Председателят на КЕВР прогнозира, че Европа ще премине през тежка зима тази година, но след това ще достигне до целта си – енергийна независимост от руския природен газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай