Четвъртък,

Искате кредит - платете си телефона!

От: Редактор -
Искате кредит - платете си телефона!
A
A
A

Възможно ли е неплатена сметка към мобилен оператор да спъне кандидат за банков заем? Колкото и да не е за вярване - възможно е. 

Ако към стандартната сметка изплащате и телефон на лизинг, второто се вписва на ваше име в Централния кредитен регистър /ЦКР/. И съответно забавянето е видимо за банковите служители, пише Марица.

Обичайните неплатени или просрочени сметки - за телефон, ток или вода, не се виждат в ЦКР и ако има отказ за кредитиране, най-вероятно причината е друга. Като например: недостатъчен доход за исканата сума - вноската по кредит не трябва да бъде повече от 40-50% от месечния доход, или вече е налична лоша кредитна

Липсата на редовно внасяни от работодателя осигуровки също е лош сигнал, защото банкерите правят асоциация, че щом шефът не внася регулярно осигуровките ви, е много вероятно да не плаща и трудовото възнаграждение навреме.

Друг вариант да не бъдете одобрен за банков заем е, че сферата, в която работите, е рискова за банката. В такава патова ситуация в момента са заетите в туризма и ресторантьорството например.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички