Искат затвор за неплатена вода

Смятат нови тарифи за спестовници и разсипници под душа

Искат затвор за неплатена вода      | StandartNews.com

София. Затвор за неплатена вода. Тежката санкция срещу няколко нарушители ще накара останалите да се замислят и издължават за услугата. За това настоя зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев по време на международна конференция за справяне със загубите на вода. Той припомни, че такава санкция е предвидена в Наказателния кодекс.

По думите му влизането на борчлии зад решетките е единственият вариант страната ни да се справи с кражбите на животворната течност. Симидчиев бе категоричен, че предвидените в закона 5 години затвор са достатъчни, просто трябва да се прилагат от съдилищата. Той разказа за сериозни технически постижения при кражбите - като байпас на водомерите, демонтажа им и извеждане на тръби, водата по които не се отчита.

Симидчиев разказа, че в сегашната водна стратегия се предвиждат стимули за спестовниците и наказания за разсипниците. Това може да се случи чрез двустепенно тарифиране. Т.е. до определена стойност на човек на месец се плаща една цена, а над тази стойност - по по-висока тарифа. Така например двучленно семейство може да брои по лев или два за 8-те кубика, ако се вмести в тях.

"Отделно всяка част, която е над тези 4 куб. м на човек, например ползвали са 10 куб. м, за които може да се плаща 4 лева например", обясни зам.-министърът. Той бе категоричен, че тепърва ще се смята каква да бъде цената. Симидчиев обясни, че има места по света, в които е въведена дори петстепенна тарифа. По думите му ефектите от тази схема не са еднозначни. Трябва да се балансира внимателно с цената на водата, тъй като понякога се увеличават кражбите и ефектът намалява. Необходимо е да направим анализ и да предложим най-добрия вариант, допълни Симидчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай