Искат уволнения и разследване в "Топлофикация"

Синдикати и работодатели с пакет от мерки в кризата

Искат уволнения и разследване в "Топлофикация" | StandartNews.com

„Трябва да има уволнения и разследване кражбата от „Топлофикация – София”. Ние подадохме сигнал за това в прокуратурата, в Министерството на финансите, което е принципал на борсата и самата борса. Това е една нагла кражба на над 2 милиона лева”, заяви пред Нова тв председателят на АИКБ Васил Велев. И поясни: „На 16 юли беше извършена една сделка – продажба на 50 МВтч за последното тримесечие базов товар на цени, значително по-ниски от пазарните. Занижени са с близо 20 лева на МВтч”,

„Не можем да приемем, че това е от незнание. Това си е нагла кражба. Абсолютно нагло присвояване на средства за секунди, пред очите на всички. Това е нещо, което не може да се скрие, не може да се замаже, не може да се обясни с некомпетентност. Трябва да бъдат уволнени и разследвани виновните”, категоричен бе Велев Според него КЕВР е определила референтна цена за базов товар 90 лева за целия 1-годишен програмен период. Това значи, че през зимата ще е над 100 лева.

Шефът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов предложи подписаното между работодатели, синдикати и изпълнителна власт тристранно споразумение да стане програма на правителството до края на мандата. „По него е постигнато съгласие между представителите на работещите хора в синдикатите, представителите на бизнеса и работодателите и на изпълнителната власт. Има 46 мерки в това тристранно споразумение, които са по-скоро средносрочни, отколкото краткосрочни. Но точно заради това веднага министрите трябва да се захващат тези реформи. Те са свързани и със „зелената сделка” и с бизнес климата, социалната подкрепа, образованието и с демографските проблеми”, обясни Велев.

Президентът на КТ „Подкрепа” коментира и антикризисния план на правителството. „В него се залага на думата социални, което няма как да не ни напряга. В тази ситуация трябва да се подходи по-гъвкаво, не бива да се хвърлят политически заклинания. Но ме е страх, че няма да бъде точно така", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай