Искат държавата да плати паспортите на сгради

Сумата ще е непосилна за много хора без работа и пенсионери

Искат държавата да плати паспортите на сгради | StandartNews.com

Собственици на жилища недоволстват от изискването за технически паспорт на сградите и искат безвъзмездна помощ от държавата. Документът за всяко жилище трябва да бъде изготвен до края на 2022 г. В противен случай собственикът може да бъде даден на частен съдебен изпълнител. 

Изискването за технически паспорт е добра идея, тъй като в него ще бъде описана всяка подробност за имота, смятат собствениците, но и изразяват притеснения, че срокът е кратък и трудно ще отделят пари за документа, предава БНР.

Според експерти неговата цена ще варира между 100 и 500 лева, но тези, които притежават апартаменти в по-стари сгради и нямат цялата необходима документация, ще трябва да плащат допълнително за нови измервания. Именно поради тази причина те настояват за безвъзмездна помощ от държавата:

„Много хора останаха без работа. Би трябвало държавата да помисли за тях, да ги подпомогне по някакъв начин, защото един пенсионер с 300 лева как ще си плати паспорта. Абсолютно невъзможно“, коментира едни, а други допълват, че това трябва да се превърне в социална услуга.

Освен високите цени за паспортите, част от собствениците са изправени и пред друг проблем - предписанията.  Те са категорични, че ако има предписание за смяна на тръби или за допълнителна изолация. може да се достигнат суми, които ще са непосилни, за което и да е домакинство.

Припомняме, че обследването на сградите е задължително и в случай че собственик откаже да плати за технически паспорт, съответната община ще поеме разхода. След това обаче местната управа ще си търси парите по съдебен ред, пише Марица.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай