Четвъртък,

Искат държавата да плати паспортите на сгради

От: Стандарт -
Искат държавата да плати паспортите на сгради
A
A
A

Собственици на жилища недоволстват от изискването за технически паспорт на сградите и искат безвъзмездна помощ от държавата. Документът за всяко жилище трябва да бъде изготвен до края на 2022 г. В противен случай собственикът може да бъде даден на частен съдебен изпълнител. 

Изискването за технически паспорт е добра идея, тъй като в него ще бъде описана всяка подробност за имота, смятат собствениците, но и изразяват притеснения, че срокът е кратък и трудно ще отделят пари за документа, предава БНР.

Според експерти неговата цена ще варира между 100 и 500 лева, но тези, които притежават апартаменти в по-стари сгради и нямат цялата необходима документация, ще трябва да плащат допълнително за нови измервания. Именно поради тази причина те настояват за безвъзмездна помощ от държавата:

„Много хора останаха без работа. Би трябвало държавата да помисли за тях, да ги подпомогне по някакъв начин, защото един пенсионер с 300 лева как ще си плати паспорта. Абсолютно невъзможно“, коментира едни, а други допълват, че това трябва да се превърне в социална услуга.

Освен високите цени за паспортите, част от собствениците са изправени и пред друг проблем - предписанията.  Те са категорични, че ако има предписание за смяна на тръби или за допълнителна изолация. може да се достигнат суми, които ще са непосилни, за което и да е домакинство.

Припомняме, че обследването на сградите е задължително и в случай че собственик откаже да плати за технически паспорт, съответната община ще поеме разхода. След това обаче местната управа ще си търси парите по съдебен ред, пише Марица.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички