Искане: 3 години чадър и шезлонг без пари

Това пишат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Искане: 3 години чадър и шезлонг без пари | StandartNews.com

Чадърите и шезлонгите на плажа трябва да са напълно безплатни поне през следващите 3 години, пишат в свое писмо до премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

“Категорично възразяваме срещу предвидените промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), свързани с цените на плажните услуги и увеличаване площта на заведенията на плажа”, гласи позицията на БХРА.

Според организацията тазгодишният летен туристически сезон се очаква да бъде труден и с много неясноти относно протичането му.

Отново ще се разчита най-вече на българскитке туристи, пише Монитор..

Ще  бъдем и в остра битка за всеки турист с нашите основни конкурентни пазари – Турция, Гърция, Египет и Хърватия. От БХРА са категорични, че за разлика от хотелиерите в конкурентните ни дестинации, заетите в сектора у нас са на ръба на оцеляването и не могат да отделят собствен ресурс за стимулиране на туристопотока. 

Именно поради тази причина “в следващите поне 3 години трябва да се предлагат безплатни шезлонги и чадъри, особено за туристи, които са настанени в хотелите, а също и да се въведат много ниски цени на плажните услуги на туристи, които не са настанени в местата за настаняване”, настоявават хотелиери от асоциацията.

За целта държавата следва да освободи от концесионни такси и плащания концесионерите и наемателите на плажовете срещу ангажимент за предоставяне на безплатна "сянка и лежанка".

Има недоволство от туристите от високи цени на плажните услуги, като по този начин се разваля впечатлението от пребиваването им в България и впоследствие гостите се насочват към други дестинации.

“Също така, не сме съгласни с изтъкнатите доводи за увеличаване площта на заведенията по плажа, тъй като с така направеното предложение се постига намаляване на пространството и възможностите за летуване", се казва още в писмото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай