Ипотеката с 36% по-скъпа от наема

Ипотеката с 36% по-скъпа от наема | StandartNews.com

София. Животът под наем е значително по-изгоден в сравнение с покупката на имот. Това до голяма степен се предопределя от високите лихви по ипотечните кредити, сочи анализ на profit.bg. Оскъпяването при жилищните заеми в момента е около 8%, при това без особена възможност за дългосрочна фиксираност.

Изводите са направени на база на двустаен апартамент от 65 квадрата, чийто наем е 220 евро на месец, а пазарната цена - 50 000 евро. Жилището може да се купи с 20% самоучастие на собственика, а останалата сума да се вземе от банка. Оказва се, че след седем години живот под наем обитателят на това жилище ще е платил с 36% по-малко, отколкото, ако изплаща ипотека. За да стане покупката на имот по-изгодна в рамките на разглеждания срок, то са нужни две условия, които са почти неизпълними.

Първото е нивата на лихвите да паднат до 1%, а цената на жилището да се понижи до 40 000 евро. Другата възможна опция при запазване на настоящите условия на кредитния пазар и цените на имотите е нивата на наемите да се повишат до 400 евро. Това изглежда почти също толкова невероятно, колкото понижаване на лихвите до 1%, поради обвързаността на наемите с доходите на населението, коментират авторите на анализа. За разлика от българите на американците в момента им е далеч по-изгодно да изплащат ипотека, отколкото да живеят под наем, твърди проучване на Trulia Trends.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай