Инж.Желев,ТЕЦ Русе:Основната ни цел е производство на чиста енергия

Инвестиционните ни цели през 2022 г. са изцяло в съответствие с европейската политика за чисто производство на енергия

Инж.Желев,ТЕЦ Русе:Основната ни цел е производство на чиста енергия | StandartNews.com

"Основните цели, които си поставяме през 2022 г., са устойчивото развитие на "Топлофикация Русе" и стремеж за предлагане на конкурентна услуга в дългосрочен план. Това изисква реализиране на стратегически проекти за производство на чиста енергия. Включително и повишаване на ефективността на производствените мощности и подобряване на качеството и надеждността на доставките на топлинна енергия.". Това каза инж. Севдалин Желев, директор на "Топлофикация Русе". Като основен приоритет той открои пускането в експлоатация на газовите когенератори. "Газификацията ще окаже пряко влияние за намаляване на емисиите от дейността на централата. Обновлението и модернизацията на мощностите на топлофикацията подпомагат реализирането на екологичните изисквания за високоефективно комбинирано производство и за спестяване на емисии С02.", заяви инж. Желев. По думите му поддържането на голямо предприятие като "Топлофикация Русе" изисква постоянни инвестиции и подобрения. "Като добавим и факта, че трябва да отговорим на очакванията на над 20 000 домакинства, които са избрали парното за отопление, мога да кажа, че е много отговорна и нелека задача. Стремим се да отговорим адекватно на високите изисквания на клиентите. Уверявам Ви, че ние предлагаме един от най-икономически изгодните и същевременно екологични методи за отопление.", допълни директорът на топлофикацията.

"Проектите на "Топлофикация Русе" са свързани с бъдещото развитие на дейността на дружеството. Те включват подпомагане на изпълнението на заложените от институциите мерки за намаляване на вредните емисии и развитие на сектор "Енергетика". Плановете за технологично развитие и модернизация на "Топлофикация Русе" залагат на комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, които да осигуряват максимална ефективност и да се намалят вредните емисии във въздуха.", посочи инж. Желев на въпрос по какъв начин проектите им допринасят за града. Той добави, че целта е постигане на по-добро качество на обслужване на клиентите. "Изпълнението на инвестиционната програма на предприятието е изцяло в съответствие с основните приоритети, заложени в европейските екологични директиви.", подчерта инж. Желев. Той изрази мнение не само като като директор на "Топлофикация Русе", но и като дългогодишен експерт, че хората, избрали парното, се радват на добър топлинен комфорт у дома на достъпна цена. "Парното е екологичен начин на отопление. Това е важно за града ни, за качеството на живот. С избора на централно отопление се намаляват вредните емисии от непречистения пушек от комините на къщите, отопляващи се на дърва, например. Докато топлофикацията разполага с очистваща инсталация и електрофилтри, които не допускат изхвърляне на вредни газове в атмосферата.", посочи инж. Желев.

По думите на инж. Желев през последните години има значителни промени в сектор енергетика, насочени към повишаване на енергийната ефективност и производството на още по-чиста енергия. Фокусът се измести към реализиране на проекти, водещи до драстично намаляване на вредните емисии във въздуха. Това на свой ред налага постепенна промяна на досега използваните изкопаеми горива като въглищата. Цялата трансформация на централи, като нашата, произвеждащи топлинна и електрическа енергия от тях, налага инвестиране на огромни средства в обновяване на мощностите.", поясни инж. Желев. Той изрази мнение, че всички топлофикации вървят в правилната посока, като заменят въглищата с природния газ за осъществяване на справедлив енергиен преход. "Разбира се, имаме още много задачи, които трябва да изпълним, за да отговорим на изискванията на Европейския Зелен пакт преди да постигнем изцяло чисто производство на енергия.", допълни директорът на предприятието.

На въпрос как COVID 19 пандемията се е отразила на тяхната работа, инж. Желев заяви, че здравната криза е наложила преразглеждане и адаптиране на техните услуги, като по-голяма част от тях вече са онлайн. "Заложихме на нови комуникационни канали, за да подкрепим нашите клиенти в тези предизвикателни времена. Клиентите реагираха добре и бързо се адаптираха към дигитализирането на голяма част от услугите ни. Доброто съвместно сътрудничество е основен подход в работата с абонатите ни.", посочи инж. Желев. Той подчерта, че независимо от пандемията, те продължават да изпълняват инвестиционната програма, "защото с реализирането на проекта за преминаване на газ, ще произвеждаме още по-екологична енергия. Вярвам, че ключът към успеха се крие в последователността и отговорността. Бъдещето е най-добрата цел и ние инвестираме в него. ", обясни инж. Севдалин Желев.

Запитан кое е било най-трудното решение, което е трябвало да вземе като директор, инж. Желев сподели, че за него няма трудни или лесни решения, особено като се ръководи голямо предприятие. "Важно е решенията, които се взимат, да са правилни, но това се проверява във времето. Решенията, които взимаме, засягат много хора и изцяло дейността на "Топлофикация Русе", за това винаги за нас е водещо те да бъдат отговорни и изцяло в полза на русенци.", заяви инж. Желев. По думите му да си директор на топлофикация по време на енергиен преход е голямо предизвикателство, но и удоволствие. "Работата е динамична, което пък от своя страна дава възможност да трупаш опит всеки ден, чувайки мнението на всеки един от екипа . За колегите си мога да кажа, че те наистина са изключителни специалисти и всеки притежава знания в своето направление.", сподели още инж. Желев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай