Инж. Василев,"ТЕЦ Плевен":Енергийният преход трябва да бъде плавен

Реализиране на плавен и справедлив преход икономиката на България може да се превърне в ниско-въглеродна и конкурентоспособна на останалите европейски икономики

Инж. Василев,"ТЕЦ Плевен":Енергийният преход трябва да бъде плавен | StandartNews.com

"За реализирането на Европейската зелена сделка е необходима цялостна промяна при производството на енергия в областта на енергетиката . Конкретно в нашия сектор основното предизвикателство е, че у нас най-голям процент от произвежданата електроенергия е от въглища. България е на четвърто място в ЕС по използване на твърди изкопаеми горива. По тази причина, за да отговорим на високите екоизисквания, е необходима прецизна оценка и вземане на адекватни решения на икономическо, технологично, социално и политическо равнище.", заяви инж. Йордан Василев, директор на "Топлофикация Плевен". По думите му при реализиране на плавен и справедлив преход икономиката на България може да се превърне в ниско-въглеродна и конкурентоспособна на останалите европейски икономики. "България има значим неоползотворен потенциал за производство на енергия от биомаса, както и на вятърна, слънчева и геотермална енергия т.е огромен потенциал, който трябва да бъде развит. Необходима е политическа воля за дългосрочни решения, финансов ресурс и широка обществена дискусия, в която всички заинтересовани страни да предложат работещи решения за реализирането на Зелената сделка. Необходима е дългосрочна визия, а не работа "на парче". Енергийният сектор е стратегически, той е важен за останалите производства.", посочи инж. Василев.

"Зелената сделка цели да изгради мощна свръхмодерна индустрия, която да потребява енергия, разчитаща на възобновяеми източници и на собствени ресурси а не само на внос. Зеленият пакт иска да превърне нашия съюз в енергийно независим технологичен лидер, тоест целите не са само и единствено екологични, но и геополитически. Новите зелени иновации ще бъдат стратегически за превръщане на Европа в климатично неутрален континент до 2050 г. Въпреки, че подкрепям целите на Зелената сделка, според мен преходът трябва да бъде справедлив и да се запази жизнения стандарт на хората.", подчерта инж. Василев. Той беше категоричен, че трансформацията изисква време и огромни финансови средства. "За да отговорим на високите изисквания на Европа, е необходима и адаптация на бизнеса и хората. Все пак нека не забравяме, че въпреки предимствата, пред които сме изправени при осъществяването на енергийния преход, трансформацията има своята икономическа и социална цена.", допълни инж. Василев. Директорът на "Топлофикация Плевен" добави, че природният газ несъмнено ще има роля като преходно гориво при трансформацията към нисковъглеродна икономика.

На въпрос дали имаме подготвени кадри, които да работят с новите технологии, навлизащи в производството, инж. Василев заяви, че винаги е бил на мнение, че екипът е най-важният за всяко едно предприятие. " Казано в едно изречение - човек не може без технологии, но и те не могат без него. Човешкият фактор ще продължава да бъде важен дори и в дигиталната ера. Квалификацията и преквалификацията на нашите служители е от изключително значение за модернизацията и конкурентоспособността на дружеството. Техническите специалисти имат и ще продължават да имат роля в зеленото бъдеще.", заяви инж. Василев. Той сподели, че дружеството си партнира с някои професионални гимназии с цел запознаване на учащите се с дейността и технологиите на дружеството. "Смятам, че трябва да задържим младите хора и да им осигурим условия да развиват сектора и като цяло страната ни.", подчерта директорът на "Топлофикация Плевен".

Инж. Йордан Василев посочи, че въпреки несигурността и пандемията продължават да изпълняват инвестиционната програма, която е насочена към технологично обновление на мощностите. "С цел повишаване на енергийната ефективност на "Топлофикация Плевен" закупихме газова турбина. Благодарение, на която гарантираме още по-екологична енергия. Турбината отговаря на най-високите световни стандарти за подобен тип съоръжения. Модерна е и напълно автоматизирана. Нейното управление се осъществява чрез специален софтуер. Самата връзка между оператора и турбината става с помощта на специално изградена за целта оптична линия. Електроенергията се произвежда от газовата турбина чрез свързания към нея генератор.", разказа инж. Василев.

„Дигитализацията помага за по-бързото и по-лесно използване на услугите. Най-големият плюс за клиентите е, че се спестява от времето им.", категоричен беше инж. Василев. Той даде пример с "умните" уреди за дистанционно отчитане, които осигуряват възможност на топлинните счетоводители да снемат информацията за потреблението от разстояние. "Тази технология гарантира сигурност на информацията. По същата причина предлагаме и електронна фактура." заяви инж. Йордан Василев.

Виж всички актуални новини от деня

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай