Инж. Василев: Енергийната трансформация трябва да е с мисъл

"Топлофикация Плевен" осигурява екологично производство на енергия от природен газ

Инж. Василев: Енергийната трансформация трябва да е с мисъл | StandartNews.com

"Топлофикация Плевен" осигурява екологично производство на енергия от природен газ. Сред основните цели на предприятието е създаването на все по-чисто производство на топлоенергия. Политиките на дружеството са насочени към опазване на околната среда, здравето и осигуряване на безопасни условия на труд за служителите им. Целите, които си поставят от "Топлофикация Плевен", са съсредоточени към повишаването на енергийната ефективност на дружеството. За по-качествено топлоподаване през отоплителния сезон специалистите на „Топлофикация Плевен“ работят денонощно по поддържането в изправност на техните съоръжения и топлопреносната мрежа. От „Топлофикация Плевен“  извършват непрекъснато реконструкция и рехабилитация на абонатните станции в града. За новите клиенти продължават да се изграждат допълнителни топлофикационни отклонения.

Директорът на "Топлофикация Плевен" инж. Йордан Василев посочи, че стартиралият през 2020 година проект за изграждане на заместваща мощност ще доведе до повишаване на енергийната ефективност на предприятието. "Нашият подход, насочен към устойчиво развитие е интегриран във всички наши бизнес дейности. Съсредоточили сме се главно в подобряване на екологията и въвеждане на иновации. Вярвам, че ще успеем вбъдеще да реализираме още големи проекти и инвестиции.", обяснява инж. Василев. Той припомни, че през миналата година са започнали работа по проект за въвеждане в експлоатация на когенерираща мощност, която да замени старите парни котли на дружеството. "С новата инвестиция очакваме да увеличим дела на комбинирано произвежданата енергия с високо ефективна и екологична технология, отговаряща на изискванията на ЕС.", заявява инж. Йордан Василев.

"Енергийната трансформация трябва да е с мисъл за регионите и бъдещето на сектор „Енергетика“. Осъществяването на реформи ще доведе до устойчивото развитие на бранша в технико-икономическа и екологична насока. Новите изисквания на европейското и българското законодателство ни задължават да осъществяваме реконструкции в нашите съоръжения, за да подобрим влиянието върху качеството на въздуха, почвите и водите. Смятам, че тези подобрения влияят благоприятно и на самите нас като предприятия и подобряват съотношението "цена-качество" на топлофикационните услуги.", сподели директорът на предприятието. По думите му реформите ще доведат до последователна и устойчива политика за изпълнението на европейската програма в областта на енергетиката и опазването на околната среда.

Според инж. Йордан Василев усилията на цяла Европа са насочени към създаване на екологично производство и България не трябва да изостава в постигането на тази цел. "У нас целият енергиен бранш влага усилията си към засилване на ролята на възобновяемите енергийни източници и подобряване на енергийната ефективност с цел намаляване на вредните емисии във въздуха.", посочва инж. Василев. Той напомни, че  редица топлофикации, работещи на въглища, са започнали да екологизират енергийния си микс, въвеждайки природен газ и биогорива. "Това е правилната посока, за да изпълним всички регламенти и директиви на ЕС в секторите "Енергетика" и "Екология".

Инж. Василев напомня, че централното топлоснабдяване е сред най-екологичните и безопасни начини за отопление. "Основна мярка за намаляване на замърсяването на въздуха в Плевен е използването на централното топлоснабдяване, посочват от предприятието. Нека мислим екологично за бъдещето.", казва още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай