Инж. Георгиев: Въпреки по-топлата зима няма как да плащаме по-малко за парно

Инж. Георгиев смята, че цената е различна поради няколко причини една, от които е новото ДДС

Инж. Георгиев: Въпреки по-топлата зима няма как да плащаме по-малко за парно | StandartNews.com

 

Зимата е съвсем малко по-топла от последната, ако погледнем средномесечните температури. Така че няма как да плащаме по-малко за парно или същото, защото цената е различна. Това каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества инж. Кремен Георгиев в дневния блок "Добър ден, България" на "Фокус".

Инж. Георгиев смята, че цената е различна поради няколко причини една, от които е новото ДДС.

"Миналата година на 1 юли се определиха цени с 30% средно за страната по-високи за топлинната енергия, но наистина се намали ДДС-то от 20% на 9%, което намали малко този шок, но така или иначе общата цена остава по-висока", категоричен е той.

Георгиев мисли, че и скорошният спад в цената на газа трудно би променила цената за парното.

"Тя последните месеци върви надолу, но за съжаление преди да започне отоплителният сезон вървеше рязко нагоре и то с много по-бързи темпове. Така че към момента тя приближава цената, според която са определени цените на топлинната енергия, само че все още е отгоре", допълни председателят.

Той твърди, че едва ли ще има увеличение в цената до края на регулаторния период, до 30 юни, но пък не можело да се говори и за намаление.

"На практика цената на газа трябва да падне драстично, което е много малко вероятно, за да има някакво намаление на цените на топлинната енергия, тоест не можем да го очакваме или да се надяваме на това към този момент", категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай