Инж. Чавдар Стойнев: Необходим е справедлив преход за всички

Той поясни, че неясното бъдеще за работници създава страхове у хилядите заети в сектор

Инж. Чавдар Стойнев: Необходим е справедлив преход за всички | StandartNews.com

"Новите териториални планове нямат съществени изменения от предходните варианти. Година по-късно се намираме в същото положение по отношение на бъдещето на сектор "Енергетика".", коментира инж. Чавдар Стойнев, изпълнителен директор на "Топлофикация Перник".

Той напомни, че Перник ще бъде един от най-засегнатите региони от прехода към зелена енергия. По думите му в плана са заложени инвестиции и идеи, които не са подходящи предвид спецификата в тяхната област. Според него посоката, в която трябва да се развива секторът е поетапното извеждане на твърдите изкопаеми горива от производствената дейност и замяната им с алтернативни, без да се налага закриване на работещи базови мощности, гарантиращи енергийната независимост и сигурност на България. 

"Инвестициите, които ще се реализират вбъдеще, трябва да създават дълготрайна заетост и работни места.", категоричен бе инж. Стойнев.

По думите му в противен случай хиляди семейства ще останат без препитание. Той не отрече, че в плана е заложена преквалификация на освободените работници, но в действителност няма други предприятия, в които заетите могат да продължат професионалния си стаж.

Той поясни, че неясното бъдеще за работници създава страхове у хилядите заети в сектора. 

"Перник има нужда от нови работни места. Ще се спаси ли поминакът на около 2000 човека в сектора?", попита директорът на топлофикацията. По думите му за всички заети е ясно, че преходът ще се случи с или без тяхното участие, въпросът обаче е как може да се помогне на всички тези хора, отдали живота си в централите и за българската енергетика. 

Като друг възможен проблем занапред в следствие на осъществяването на прехода към зелена енергия, изпълнителният директор на топлофикацията изтъкна стабилността на работа на електроенергийната система. Той подчерта, че тя може да бъде запазена само чрез базовите мощности. "По този начин ще се обезпечи напълно търсенето на енергия особено през зимните месеци от годината. Въпреки нарастващото навлизане на ВЕИ-тата, те нямат необходимият капацитет за запазване на енергийната стабилност на страната.", заяви инж. Стойнев. 

Изпълнителният директор на "Топлофикация Перник" изрази надежда, че ще се даде възможност да бъдат довършени всички започнати вече инвестиции за производство на енергия от алтернативни горива, без да се стига до закриване на работещи централи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай