Неделя,

Зелени автобуси тръгват по пътищата

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
739
Зелени автобуси тръгват по пътищата
A
A
A

Повече от 745 млн. лв. ще бъдат инвестирани чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството за модернизиране на обществения транспорт в 50 общини, в които има населено място с повече от 15 000 души.

Около 645 млн. лв. от ресурса е заложен по европейската Програма за развитие на регионите в периода до 2027 г.

Останалите 100 млн. лв. са средства в предвидения бюджет на министерството по Плана за възстановяване и устойчивост, за пилотната схема за „зелена мобилност“.

  Това съобщи Ивайло Стоянов – началник на отдел „Стратегическо планиране и програмиране“ в МРРБ, който участва във форум, посветен на устойчивото развитие на обществения превоз на пътници.

Организатори на дискусията са Министерството на транспорта и съобщенията, Конфедерацията на автобусните превозвачи, Европейския транспортен клъстер и Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ).

Стоянов посочи, че за първи път се дава възможност автобусните превозвачи в партньорство с общините да могат да разработват общи проекти за подмяна на старите автобуси с нови, екологични превозни средства, които да обслужват градските и междуселищни линии чрез схемите за устойчива градска мобилност и интегриран градски транспорт.

В изминалите два програмни периода достъп до програмата имаха само най-големите общини. Задължително условие е проектите да бъдат предвидени в териториалните стратегии на общините и да бъдат идентифицирани и подкрепени от местните общности. Те трябва да включват различни комбинации от мерки, свързани с градския транспорт. Освен нови нулевоемисионни автобуси, ще се финансира внедряването на  интелигентни транспортни системи, които регулират градския транспорт – светофарни уредби, виртуални електрони табла и други дигитални решения.

Ще има възможност и за обновяване на транспортната инфраструктура – изграждане на нови спирки с дигитални възможности, вело и пешеходни зони и алеи като елемент на мултимодалния транспорт в общините, електрически зарядни станции, подобряване на достъпността, мерки за пътна безопасност.

С новия подход за подкрепа на регионите в страната е дадена възможност частните фирмите също да търсят възможност за партньорство в общините, за да реализират и свои проекти в тази насока. „Така ще се предложат адекватни, качествени и устойчиви проекти“, заяви Ивайло Стоянов.

Предстои да започне набирането на проектни предложения.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички