Инициативата „Планета или пластмаса?“ подкрепена от Net1

Инициатива на Нет1

Инициативата „Планета или пластмаса?“ подкрепена от Net1 | StandartNews.com

(photo: Justin Hofman / National Geographic ©)

Девет милиона тона пластмаса попадат в океаните всяка година - сочат статистики, предоставени от National Geographic. Това е средната точка на диапазона от 5.3 милиона до 14 милиона тона пластмаса, които попадат в океаните и е еквивалент на пет найлонови торбички, пълни с пластмасови отпадъци, които стоят на всеки 30 см. брегова линия по целия свят.
 
„Всеки ден нашите изследователи и фотографи в областта стават свидетели на унищожителното влияние на пластмасата за еднократна употреба върху океаните и ситуацията става все по-страшна”, обяснява Гари Нел, изпълнителен директор на National Geographic Partners.

Основата на проблема се корени в това, че 40% от произведената пластмаса в световен мащаб се използва само веднъж, след което се изхвърля и рядко бива рециклирана. Пластмасата за еднократна употреба представлява главно опаковки или предмети, които лесно могат да бъдат заменени с алтернативи за многократно ползване. 

Всеки може да даде своя принос за ограничаването на количеството пластмаса, която достига до океаните и ги превръща в минно поле за много морски животни и птици. Първата стъпка е да опита да отстрани най-маловажните форми на пластмаса, които използва в ежедневието си и ги замени с достъпни алтернативи за многократна употреба. Една текстилна пазарска чанта, например, би могла да замени стотици найлонови торбички. Близо милион пластмасови бутилки се продават по света всяка минута. Това число може да се редуцира, ако започнем да носим със себе си шише за многократна употреба, което да пълним отново. 

Инициативата на National Geographic „Планета или пластмаса?“ призовава аудиторията да намали използването на пластмаса за еднократна употреба, като я предизвиква да даде своето обещание на natgeotv.com/bg/planetorplastic
Някои представители на бизнеса в България вече направиха своя избор и обещаха, че ще намалят употребата на пластмаса в ежедневието си. Такъв е столичният телеком NET1, който подкрепи инициативата и като излъчи филм по темата - „Зелените герои на Джеки Чак“- по време на събитието „Зелено кино за зелена Дружба“, организирано с цел набиране на средства за озеленяване на междублокови пространства.

По време на събитието темата за замърсяването на природата с пластмаса бе активно разисквана, а събраните средства се използваха за подобряване на екосистемите в столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай