"Индъстри уоч": Хората стават все по-богати

"Индъстри уоч": Хората стават все по-богати | StandartNews.com

Богатството на домакинствата в България нараства два пъти по-бързо от брутния вътрешен продукт на страната за последните 10 г. Причина за това са склонността на хората да пестят и високите лихви, които получаваха до 2013 г. Така финансовото богатство на населението се е утроило от 2005 г. насам и в края на 2015 г. надхвърля 65 млрд. лв., или 75,6% от БВП, показва обзор на "Индъстри уоч".

Според него тенденцията от последните 10 г. продължава - повишените финансови ресурси идват от ръста на доходите на работещите и притока на емигрантски пари от чужбина. Предпочитанията на домакинствата се променят през последното десетилетие. Въпреки спада на лихвите хората предпочитат банковите депозити като основен начин за съхранение на своето богатство. Делът на банковите влогове нараства от 61,5% от финансовия портфейл на населението през 2005 г. до 65,2% десет години по-късно.

През м. г. близо половината дълг на българските граждани е от ипотеки. От 2008 г. досега цените на жилищата в България са поскъпнали с 8%. Въпреки строителния бум през последните години както цените на имотите, така и продажбите остават далеч от нивата преди кризата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай