Имотният балон се пука. Обрат с цените

Данните доказват нова тенденция, ще я усетим догодина

Имотният балон се пука. Обрат с цените | StandartNews.com

Броят на сделките с недвижими имоти продължава да намалява за втора поредна година след бума от 2021 г. Това сочат публични данни на Агенцията по вписванията, съобщава „Телеграф“. Всяко трето жилище в София стои празно.

Докато от 2019 г. насам с изключение на годината на пандемията броят на сделките растеше и достигна 20 000 за третото тримесечие на 2021 г. за четирите най-големи града у нас – София, Пловдив, Бургас, София, то през същия период на 2023 г. те са 16 000. Така след 15% спад през миналата година се добавят нови 8% и през тази. В София спадът на броя сделки е 7%, а най-голям е в Пловдив – 14% на годишна база.

Същевременно на фона на охлаждащия се пазар през следващата 2024 г. се очаква най-много нови сгради да бъдат завършени и жилищата в тях да излязат на пазара. Това следва от рекордния брой строителни разрешителни от 2021 г. и 2022 г. за посочените четири града. Общо за двете години по данни на НСИ в тях са издадени и влезли в сила строителни разрешителни за общо 34 314 жилища.

Неофициално експерти по недвижимости потвърждават, че пазарът се охлажда все повече и за тръгването на цените надолу вече дилемата не е дали, а кога. „Инфлацията от 2021 и 2022 г. подтикна хиляди граждани да извадят спестяванията си и да ги защитят, като ги инвестират в недвижим имот.

Това доведе до рекордно търсене, което наду цените до степен, в която поне от началото на 2023 г. все повече купувачи започват да виждат дисбаланс и да се въздържат от покупка“, коментираха неофициално от централата на една от най-големите агенции за недвижимости у нас. Според експертите в момента като брой сделки пазарът у нас се е върнал на ниво 2020 г.

Цените обаче все още са в зоната на горещото търсене, което обаче вече го няма. „Цените няма да се върнат на ниво 2020, защото цената на строителните материали и труда днес е много по-висока. Връщане назад обаче е напълно възможно, тъй като търсенето при настоящите нива вече видимо намалява. Купувачите просто изчакват“, смятат експертите. В момента в София ценовите нива все още се задържат около 1300 евро на квадрат за имот на зелено.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
13 Коментара
Стоян Савов
преди 5 месеца

Не е балон първо.Отидете да видите в Западна Европа за смотани имоти какви пари искат.Трябва цялостна промяна.В заплати банкова и застрахователна система..Това е пропаганда .Нашата държава е хубава и добра за живеене.Не че съм българин.Реално.

Откажи
Kolio
преди 5 месеца

Керкенес иди в Америка Германия Франция и Китай Швеция да видиш кво става каунгер шматка

Откажи
Охотник
преди 5 месеца

Цените се определят от лакомията на брокерите и предприемачите. Не от пазара. Но всяка приказка си има край, какъвто и да е.

Откажи
Пламен
преди 5 месеца

Балонът ще се пукне! Вижте цените в Испания!

Откажи
Чавдар
преди 5 месеца

Значи има втори, някакъв таен пазар? Не се излагайте. Масово хората купуват в строеж последните 2г, а предварителните договори не се вписват. Когато се прехвърлят нотариално след годинка-две тогава ще има статии за ръст на сделките:) А защо купуват в строеж ли? Защото алчни наследници на 50г коптори искат по 3000Е/м2...Брокерите са ви виновни...Ганьо е алчен!

Откажи
ЕтажСобств
преди 5 месеца

Да плащаш за имот с етажна собственост и професионален домоуправител без да знаеш какви съседи ще имаш си е игра със съдбата

Откажи
Десислава Великова
преди 5 месеца

Може би имахте на предвид Варна.Два пъти е изписано София

Откажи
някой
преди 5 месеца

Глупости на търкалета! Имотният пазар не може да се разглежда като балон...има търсене и предлагане, което е динамично и различно за отделните градове! Не може да се обобщава, не може да се правят генерални заключения! Всяка сделка е уникална сама по себе си...цената също, купувачът и продавачът също...един бърза да направи сделка друг изчаква на висока цена и не намаля... от това не следва нищо за обобщаване!

Откажи
Сава
преди 5 месеца

Статистически погледнато тези,които бързат,са намаляли.А тези,които изчакват,са се увеличили.

Откажи
Сава
преди 5 месеца

При предишната имотна истерия цените стигнаха 1500е.След края на онзи балон цените паднаха на 380е.

Откажи
Колю
преди 5 месеца

Капустин банката като ъи спре кредита фатмаците няма да вземат като невидели

Откажи
Материали и труд
преди 5 месеца

Скичили са цените на материялите и труда. Все едно цените са скочили 5 пъти, а на общаците плащат по 2000€ на седмица, да мъкнат тухли.

Откажи
Бонбончо
преди 5 месеца

Много сте заблудени. Балони не съществуват. Цените на имоти и стоки от всички сектори винаги растат. Те никога не падат. Не се заблуждавайте от мнения на " експерти", чиято цел е да подтикват купувачи и продавачи да се харчат.

Откажи