Имотна истерия! Ето ги най-скъпите квартали в София

Брокери казаха и кои са трите най-евтини

Имотна истерия! Ето ги най-скъпите квартали в София | StandartNews.com

В 6 квартала на София цените на жилищата надхвърлиха 2000 евро на квадратен метър. Това са Иван Вазов, Дианабад, Изток, Лозенец, Център и Яворов. Това показва годишният анализ на Адрес Недвижими имоти за пазара на жилища у нас, пише pariteni.bg.

Квартал Яворов е най-скъпият за покупка на имот в столицата с цена от 2654 евро на квадрат. Наполовина са цените в Обеля и Надежда – около 1300 евро на квадрат. Именно в тези два квартала и в Люлин може да се купи най-евтино жилище в София.

С 25% растат цените в София на годишна база, сочат данните.Като нехомогенен може да се определи ръстът в отделните квартали на столицата, поясняват от  Адрес. В част от най-престижните райони като Иван Вазов и Изток нивата растат с по-малко от 10%. Най-осезаемо е покачването в квартали като Обеля и Хаджи Димитър – над 40%. В Изгрев, Лозенец, Център, Манастирски ливади повишението е между 20% и 30%.

Това е така, защото основен двигател на пазара през 2021 и 2022 г. бяха главно новите проекти. А терени за тях по-трудно се откриват в централната, стара градска част”, пояснява Гергана Тенекеджиева.

Успокояване на пазара след периода на рекордни ръстове и баланс между търсене и предлагане – това са основните тенденции, белязали пазара на жилища през 2022 година. В София спадът в активността е между 15% и 20% в зависимост от района и вида строителство. Ценовите нива вече задминаха своя пик, но за спад към момента не може да се говори.

„Инфлацията вече се усеща в домакинствата - много от тях започнаха да определят доходите си като недостатъчни поради скока в цените на продуктите и услугите. Хората без спестявания логично спряха да се интересуват от покупка на имот в момента. Онези, които изчакват цените да паднат, не бива да забравят, че отлагането на тази стъпка ще доведе и до продължаващо „изяждане” на доходите им, а лихвите по кредитите все още не са започнали да растат.

Тези, които имат нужда от имот в момента и разполагат със средства да го купят, продължават да са активни участници на пазара”, поясняват брокерите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай