Има реални предпоставки цената на хляба да се увеличи, призна земеделският министър

Има реални предпоставки цената на хляба да се увеличи, призна земеделският министър | StandartNews.com

Има реални предпоставки да се увеличи цената на хляба. Това каза пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, цитиран от Агенция Фокус. „Темата за цената на хляба е наистина чувствителна. В момента имаме едни достигнати нива на пшеницата, които са близо 350 лева на килограм, при стартиране на кампанията от около 250-295 лв.

Това е едно увеличение от близо 20%, което когато започваме да го пречупваме през различните себестойности, първо на брашното, после на хляба, има реални предпоставки в рамките на производството на хляба да се увеличава цената", заяви Порожанов.

Министърът отбеляза и факта, че цената на природния газ и електричеството се повишиха, което оказва своето влияние и върху цената на хляба.

Порожанов коментира, че през последните години консумацията на хляб у нас е спаднала от 109 кг на човек от населението на осемдесети няколко килограма на човек.

„Започнал съм разговори с веригите. Ще предложа на премиера след като направя индивидуалните срещи, да направим и при него среща именно по цените на хляба, защото те са регулатор. Истината е, че веригите имат една своя надценка, която включително и на млечните продукти, ако едно сирене или кашкавал отидат на 10 лева, едни 30 % си стоят в тези вериги. Направихме безкрайно много разговори тези месеци с производители, преработватели на млечния сектор, кой прибира разликите. При калкулацията на сиренето и на кашкавала, надценките отиват във веригите. Така че ще направим тези разговори, особено в цената на хляба. Надявам се да няма увеличение", завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай