Събота,

Има ли риск за банковата система в Европа след фалитите в САЩ

От: Агенция Стандарт, сн. БГНЕС -
1730
Има ли риск за банковата система в Европа след фалитите в САЩ
A
A
A

Създава ли риск за европейската финансова система фалитът на американските банки Ес Ви Би и Сигнъчър? Според еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони отговорът е не. Американският президент Джо Байдън увери, че американците могат да имат доверие в тяхната банкова система и обеща, че ще направи всичко необходимо тя да остане "стабилна". Уолстрийт обаче тази сутрин отвори с понижение днешната сесия, индексът "Стандърт енд Пуърс" се понижи с малко над един процент. Спад с два до три процента отбелязаха и водещите индекси в Европа, надолу тръгнаха и банковите акции. С 4,6 процента поевтиня и петролът, предаде БНТ.

Американските държавни регулаторни органи поеха калифорнийската Ес Ви Би, базираната в Ню Йорк Съгначър след вълна от масови тегления и последвала неплатежоспособност. Фалира и много по-малката Силвъргейт Банк, специализирана в криптовалути.

Американските власти обявиха серия от мерки за успокояване на физически лица и компании и обявиха, че ще гарантират всички депозити в Ес Ви Би. Клиентите ще имат достъп до парите си, инвеститорите няма да бъдат обезщетени, защото съзнателно са поели риск, ръководството на фалиралите банки ще бъде уволнено, заяви президентът Байдън.

"Данъкоплатците няма да понесат никакви загуби. Парите ще дойдат от таксите, които банките внасят във фонда за гарантиране на депозитите", заяви Джо Байдън - президент на САЩ.

Никой не е над закона, подчерта президентът и посочи необходимостта от мерки срещу бъдещи банкови фалити. Той посочи, че администрацията Обама - Байдън е въвела строги изисквания за банките с цел да не се повтори кризата от 2008 г. За съжаление предишното управление на Доналд Тръмп оттегли някои от тези изисквания, отбеляза Джо Байдън. Няма пряк риск американските фалити да заразят и Европа, смята Еврокомисията.

"Всички европейски банки, не само най-големите прилагат благоразумния Базелски стандарт. Така че няма пряк заразителен ефект. Трябва да наблюдаваме за вероятност за косвен ефект, но към момента не виждам значителен риск", каза Паоло Джентилони - еврокомисар за икономиката.

Базелските стандарти регламентират регулацията, наблюдението и управлението на риска в банковия сектор. Няма риск и за банките на Франция и Белгия, увериха финансовите министри на двете страни на заседание на Еврозоната в Брюксел.

Германският финансов надзор наложи мораториум върху местния филиал на Ес Ви Би, като спря временно всички плащания към и от клиенти поради риск за изпълнение на задълженията към кредитори.Британската банка Ейч Ес Би Си купи за един паунд филиала на фалиралата Ес Ви Би на Острова за да спаси ключов заемодател за технологичните стартъпи в страната.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com