Има ли паника? Предупреждение от Хампарцумян

Коментира какво ще стане с лихвите

Има ли паника? Предупреждение от Хампарцумян | StandartNews.com

Процесите в икономиката са реактивни и Европейската централна банка (ЕЦБ) е в една много деликатна ситуация, защото високата задлъжнялост на южноевропейските държави – Гърция, основно Италия със 150% дълг спрямо БВП, ограничава възможността за рязко повишаване на лихвите.Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Левон Хампарцумян.

Грешната енергийна политика на Европа доведе до това ние да плащаме в пъти повече, отколкото основните ни конкуренти Китай и САЩ. Тези неща заедно ще трябва да се решават, така че европейската икономика да стане по-устойчива.

У нас тенденцията ще бъде лихвите по кредитите да тръгнат нагоре, но с малко. Лихвите по депозитите ще започнат да ги гонят, но недейте да очаквате изкривената ситуация от 2012-13 и 14 г., когато с един скромен депозит можеше от лихвите да се живее. Ако лихвите по ипотечните кредити станат непосилни за преобладаващата част от кредитополучателите, банките ще трябва да вземат мерки да ги преструктурират, каза още финансистът.

За развитието на инфлацията, Хампарцумян каза, че докато има кой да плаща по-високата цена тя ще расте. Инфлацията се дължи на това, че от едната страна има повече пари, а от другата няма достатъчно стока. Производството на търсени и желани стоки и услуги балансира най-добре инфлацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай