Илиян Михов застава начело на INSEAD

Илиян Михов застава начело на INSEAD | StandartNews.com

Париж. Икономистът Илиян Михов ще оглави световно известния Европейски институт по бизнес администрация INSEAD, съобщи Файненшъл таймс.

Българинът е единият от двамата (заедно с Петер Земски) временно изпълняващи длъжността след оттеглянето през февруари на ректора Дипак Джаин.

Професорът по макроикономика и иконометрия Илиян Михов бе обсъждан в София през януари 2010 г. за евентуален вицепремиер, отговарящ за макроикономическата политика.

Илиян Михов защитава докторска дисертация на тема "Парична политика" в Принстън. Изследователският му интерес е върху макроикономиката, монетарната икономика, фискалната политика и иконометрията. През 2005 г. е гостуващ професор в Колумбия, Ню Йорк. Негови статии са публикувани в Quarterly Journal of Economics, Journal of International Economics, Journal of Money, Credit and Banking, European Economic Review, и Economic Policy. Анализът "Измерване на паричната политика" в съавторство с Бен Бернанке, настоящият председател на Федералния резерв на САЩ, е сред една от най-цитираните макроикономически статии в края на миналия век.

Според "Файненшъл таймс" изборът на Михов е забележителен с това, че за пръв път, откакто от 2000 г. съществува INSEAD, тя ще бъде оглавена от човек, който живее и работи в кампуса в Сингапур. Всички негови предшественици работеха основно от централата във Фонтенбло край Париж, припомня изданието.

Филиалът в Сингапур днес е с над 10 изследователски центъра и доста по-малък от този във Франция, но плановете са за агресивна експанзия в Азия, поради което двата кампуса трябва да се изравнят до края на десетилетието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай