Илия Лингорски официално влезе в управата на БНБ

Това стана на тържествена церемония в присъствието на президента и управителя на БНБ

Илия Лингорски официално влезе в управата на БНБ | StandartNews.com

Илия Лингорски встъпи в длъжност като член на Управителния съвет на Българската народна банка на тържествена церемония в присъствието на президента и управителя на БНБ.

Лингорски влиза в управата на институцията от квотата на държавния глава на мястото на Елица Николова, чийто мандат изтече.

Той има дългогодишен опит в инвестиционното банкиране. Бил е заместник-министър на финансите, както и главен икономист на Българската банка за развитие. Специализирал е в областта на математическото моделиране и приложение на системи с изкуствен интелект в Оксфордския университет: "Като публичен служител винаги съм бил мотивиран и оставам воден от националната ни кауза за присъединяване и непрестанна, все по-широка интеграция на страната ни към евроатлантическия свят и неговия институционален ред. Вълнувам се, че през следващите месеци и години ще мога заедно с вас да работя според силите си и отредената ми длъжност за финализирането и на процеса по присъединяване към еврозоната", заяви Илия Лингорски. 

Президентът Румен Радев представи новия член на Управителния съвет на БНБ като професионалист в областта на икономиката, финансите и банковото дело: 

 "Господин Лингорски е доказал, че е екипен играч и именно това е неговото ценно качество, което ще помогне банката да работи още по-добре като един сплотен екип", отбеляза президентът.

А освен екипен играч, БНБ получава и интересен събеседник с богата обща култура:

"Господин Лингорски е завършил музикално училище. Помним го като отличникът Женя във филма "Васко да Гама от село Рупча", където изумява целия екип със своите дълбоки познания в областта на автомобилите, фотоапаратите и способността да изяде много бонбони наведнъж. Аз съм убеден, че господин Лингорски със своя богат професионален опит и доказани качества ще даде своя значим принос за работата на Българската народна банка".

/Actualno.com/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай