Илин Димитров каза какъв ръст на туристите да очакваме зимата

"Ще разчитаме основно на българите", заяви министърът на туризма

Илин Димитров каза какъв ръст на туристите да очакваме зимата | StandartNews.com

В туризма всичко следва трендове. Миналата година зимният сезон беше много добър, а тази година очакваме да бъде още по-добър. Предстоящият зимен туристически сезон очакваме да донесе ръст от 5 до 10% на туристите спрямо година по-рано. Това заяви в интервю за сайта "ДИВИДЕНТ" служебният министър на туризма Илин Димитров.

Показателите за очаквания добър сезон са няколко, уточни министърът. Единият е това, че България е запазила много разумна цена и съотношение цена-качество на услугите. Докато в Европа всичко е поскъпнало много повече.

"Увеличението на туристическите услуги на места е  два-три пъти, а ние горе-долу ще ги индексираме цифрата с инфлацията", посочи Димитров. 

По думите му курортите ни са готови.

"Имаме подготовка, която е много добра. И да не забравяме, че в Банско ще има и световна купа. Тя ще бъде гледана от над 120 млн. души. Така че аз очаквам един добър зимен сезон", аргументира се министър Димитров.

Два фактора могат да попречат на добрия сезон

Според министър Димитров все пак има два фактора, които могат да попречат на добрия сезон. Единият е, ако има глобална рецесия. Това обаче няма как бъде предвидено. И вторият е, ако няма сняг.

На какви туристи ще разчитаме?

Основният процент туристи, на които се разчита са българите. Министърът обаче добави, че по данни на най-големите туроператори по всички пазари, с които България работи, се отчита ръст.

"Във Великобритания има 30 процента ръст. От Израел също интересът е много голям и чартърните програми са пълни, както и от съседните държави - Гърция, Румъния и Сърбия", похвали се  той. 

Рекламата 

Димитров допълни, че Министерството на туризма залага много на рекламата и много агресивно промотира българските възможности за отдих. 

"Използваме всички налични канали като почти не се виждам със заместник министрите ми. Всеки е някъде по борси и затова ясно заявявам, че сме готови да посрещнем туристите",  каза още министърът. 

Заложено е над 300 влогъри и блогъри през следващата година да рекламират туризма ни. Ключово е обаче какъв е техният профил, затова от министерството са ги разделили на три нива. Такива, които са от много голям мащаб. Те рекламират дестинацията, специализирани са за туризъм и вече има нишови, които са разделени на сомелиери, кулинари и т.н. Най -важното обаче според Димитров е да има проследяемост -  какво точно правят те след посещението си. Колко статии ще публикуват и къде, какъв им е обхватът. 

Откриване на сезона

И тази година официално сезонът ще бъде открит около 15 декември и се очаква да продължи до 15 март, а би могло и до 30 март, ако има повече сняг. 

Неофициално вече са пълни и комплексите за студентските празници, посочи министърът. 

По думите му ски туризмът у нас е на много добро ниво. 

"Пистите ни са много хубави. Популярни сме. Вчера дори единият от вицепрезидентите на авторитетното списание "Пътеводител", който е от Великобритания, е минал през България с влака Истанбул-София и е написал една много хубава статия. Тоест страната ни е много добре разпознаваема на основните ни пазари", допълни Димитров. 

Парите за бежанците

Пред "ДИВИДЕНТ" министърът коментира и сагата около неизплатените пари на хотелиерите, настанили украински бежанци. По думите му за бежанците е създаден преди седмица Национален оперативен щаб. Той отговоря за всички въпроси, а министерството администрира програмата. Димитров разясни подробно и какво точно извършва Министерството на туризма:

"Ние администрираме 7 списъка. И когато едно лице е в тези седем плащаме за него. В момента всичко, което имаме като база данни, сме заплатили за него. Имаме обаче и доста жалби от хотелиери, затова сме ги приканили да ни изпратят извлечения от техните системи и програми с прогнозируемата сума, която очакват и броя нощувки, които имат по лица. Сега започваме жалба по жалба да ги отваряме и да сравняваме някаква техническа грешка. Искаме да оставим чувство на почтеност у всеки един хотелиер и да покажем, че сме добър партньор. На всеки един ще бъде отговорено и ще им бъде обяснено защо не име платено за дадени лица", коментира той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай