Вторник,

Експерти посочиха причините за отлагането на еврото

От: Агенция Стандарт -
2445
Експерти посочиха причините за отлагането на еврото
A
A
A

Ако България си напише домашното, страховете и съмненията за еврото са неоснователни, категорични са финансови анализатори пред bTV. 

Министерството на финансите и Българската народна банка опитаха с въпроси и отговори да разсеят съмненията, като това колко евро ще стане заплата от 1500 лева, например.

"При превалутирането сумата от 1500 лв. ще стане 766,94 евро и е възможно да бъде закръглена от работодателя на 767 евро", обясниха от БНБ.

Експертите обаче са категорични – закъснели сме с изпълняването на критериите за членство.

„Дават се различни причини и сигнали защо се отлага влизането на България, но основната безспорно е свързана с инфлацията. Тя е прекалено висока“, заяви икономическият анализатор Михаил Кръстев.

Друга причина за отлагането на еврото е политическата криза.

„Така наречената естествена инфлация през 2021 г. поради това, че икономиката започна да работи беше заменена от морална, изборна инфлация – тоест, ако вземете само субсидиите за електричество и ги пуснете в ДДС-то, имате увеличаване на разходите с 8-10 млрд.“, отбеляза икономистът Красен Станчев.

Ако иска да е в клуба на богатите, София бързо трябва да вземе мерки, допълват специалистите.

Една от ползите от еврото според експертите е, че лесно се сравняват цените в държавите членки на еврозоната, което води до конкуренция между предприятията, а това пък е добре в крайна сметка за потребителя. И още - минем ли към единната валута, ще бъдат спестени милиони заради естественото отпадане на нуждата от конвертиране на лева.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията