Експерти посочиха причините за отлагането на еврото

Те са категорични - закъснели сме с изпълняването на критериите за членство

Експерти посочиха причините за отлагането на еврото | StandartNews.com

Ако България си напише домашното, страховете и съмненията за еврото са неоснователни, категорични са финансови анализатори пред bTV. 

Министерството на финансите и Българската народна банка опитаха с въпроси и отговори да разсеят съмненията, като това колко евро ще стане заплата от 1500 лева, например.

"При превалутирането сумата от 1500 лв. ще стане 766,94 евро и е възможно да бъде закръглена от работодателя на 767 евро", обясниха от БНБ.

Експертите обаче са категорични – закъснели сме с изпълняването на критериите за членство.

„Дават се различни причини и сигнали защо се отлага влизането на България, но основната безспорно е свързана с инфлацията. Тя е прекалено висока“, заяви икономическият анализатор Михаил Кръстев.

Друга причина за отлагането на еврото е политическата криза.

„Така наречената естествена инфлация през 2021 г. поради това, че икономиката започна да работи беше заменена от морална, изборна инфлация – тоест, ако вземете само субсидиите за електричество и ги пуснете в ДДС-то, имате увеличаване на разходите с 8-10 млрд.“, отбеляза икономистът Красен Станчев.

Ако иска да е в клуба на богатите, София бързо трябва да вземе мерки, допълват специалистите.

Една от ползите от еврото според експертите е, че лесно се сравняват цените в държавите членки на еврозоната, което води до конкуренция между предприятията, а това пък е добре в крайна сметка за потребителя. И още - минем ли към единната валута, ще бъдат спестени милиони заради естественото отпадане на нуждата от конвертиране на лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай