Икономист с ключови думи за еврозоната и Шенген

Говори Румен Гълъбинов

Икономист с ключови думи за еврозоната и Шенген | StandartNews.com

Възможно е в началото на юли да констатираме, че инфлацията в България се е изравнила със средната в еврозоната. Това каза икономистът и финансист Румен Гълъбинов.

БНБ разкри съдбата на българския лев след приемането на еврото

"Очаквам в следващите дни да излезе инфлацията за март и на годишна база очаквам в България инфлацията да е под 3%, а в еврозоната - инфлацията към март, на годишна база, е 2,4%. Т.е. твърде възможно е в следващото тримесечие - април, май, юни, когато го отчетем в началото на юли, да констатираме, че инфлацията в България се е изравнила със средната инфлация в еврозоната. Тогава имаме всички шансове да поискаме един извънреден конвергентен доклад, който да касае само инфлацията. Би могло да ни бъде изготвен такъв наесен, така че да можем да спазим възможността в рамките на 2025 г. да влезем в еврозоната. Дали ще бъде на 1-ви януари, или на 1-ви юли, не мога да кажа, но начинът да свалим инфлацията до средата на година ни дава такива шансове", обясни той в ефира на БНР.  

Важен ход от ЕП за България в сухопътния Шенген

Според Гълъбинов политическите процеси в страната могат да повлияят на скоростта, с която ще се присъединим към еврозоната и Шенген:

"Не вярвам това да е някакво фатално закъснение - между 3 и 6 месец, примерно, но пак в рамките на 2025 г. да успеем да станем пълноправен член на еврозоната и на Шенген, като влезем и по сухопътни граници".

По думите на Румен Гълъбинов в България "е включена машина за масова дезинформация и насаждане на страх у хората, че влизането ни в еврозоната е нещо лошо, а то е точно обратното - то може да ни донесе само позитиви":

"Ако се погледнат за последните 10 години увеличението на доходите и вдигане на стандарта на живот на държавите в еврозоната, сравнени с държави, които са извън нея, се вижда, че държави като Унгария, Полша и Чехия изостават по тези показатели. Не би следвало да има притеснение, че ще обеднеем. Напротив - ще забогатеем".   

Малко в повече ни идва антиевропейското говорене, смята икономистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай