Икономист разочарова за влизането в еврозоната. Къде е проблемът?

Да не се внася сега нов бяджет в парламент, препоръчва доц. Виктор Йоцов

Икономист разочарова за влизането в еврозоната. Къде е проблемът? | StandartNews.com

Нямаме абсолютно никакъв шанс да изпълним критериите по Маастрихт за присъединяване към еврозоната на 1 януари 2024 г. – както инфлационния, така и за бюджетния дефицит, заяви в интервю за БНР доц. Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания към БАН, преподавател в Катедра "Финанси" на УНСС.

Според него единственият шанс е да се направи компромис с критериите и те се занижат, какъвто е случаят с  Хърватия.

Да не се внася сега бюджет, защото политическата отговорност винаги трябва да се носи от тези, които съставят правителство – тази теза защити доц. Йоцов в интервюто.

При внасяне на нов бюджет можем да станем "свидетели на състезание между партиите", които искат да покажат кой е най-загрижен за хората и бюджетът да се натовари с ненужни разходи, смята той. "По-малкото зло е да не се върви към такъв сценарий."

Особено за общините този вариант обаче не е добър, отбеляза доц. Йоцов.

На национално ниво бюджетът се пълни основно от данъци и от данък ДДС, пряко свързан с инфлацията. Общините формират техните данъци преди всичко от данъци, които не са свързани с ценовите изменения и затова ще пострадат, обясни финансистът.

"Достъп до пазарите ще има. Въпросът е да бъде на най-ниската цена. Това е проблемът", коментира Виктор Йоцов относно поемането на нови дългове от външния и вътрешния пазар.

"Забелязваме, че големите играчи - както и пенсионни фондове, така и търговските банки, са доста предпазливи." 

Ясно е, че нещо не е наред в икономиката, но не могат да се разберат нито диагноза да поставят, нито да предприемат лечение – песимистично обобщи доц. Йоцов картината на политическото противопоставяне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай