Четвъртък,

Икономист предлага намаляване на данъците и още държавен дълг

От: Рачо Рачев -
1531
Икономист предлага намаляване на данъците и още държавен дълг
A
A
A

Ако се намалят данъците не може да бъде победена инфлацията, но може да бъде смекчена тя и могат да бъдат подпомогнати бизнесът и социално уязвимите слоеве от обществото. С други думи може да се смекчат негативните последици от инфлацията. Това заяви в интервю за БНР макроикономистът и университетски преподавател проф. Ганчо Ганчев.

Според него правителствените антиинфлационни мерки са насочени правилно, защото основно засегнати от повишените цени са пенсионерите и хората с минимални доходи.

"Но важен е и проблемът с бизнеса, тъй като големи сектори от икономиката останат без компенсации, това би довело до затваряне на бизнеси и до безработица. Балансът е много важен. Мисля, че акцентът трябва да е към социално уязвимите слоеве", каза Ганчев.

По думите му подпомагането на бизнеса трябва да е избирателно, защото има сектори на икономиката, които дори печелят от това покачване на цените.

Няма опасност България да влезе в дългова спирала, смята макроикономистът и коментира: "България е между страните с най-ниска задлъжнялост в ЕС и една от страните с най-ниска задлъжнялост в света. Нарастването на дълга трябва да е под контрол. Засега не виждам опасност".

Стабилността и достатъчността на енергийните доставки са много важни, подчерта проф. Ганчев и уточни, че правителството трябва да намери най-добрите решения на тези проблеми.

Имаме неяснота по договореностите със САЩ, имаме неяснота и как ще се реши проблема с нефта за "Лукойл Нефтохим Бургас". Правителството има сериозната задача да гарантира стабилността на българската икономика по линията на енергийните доставки, подчерта икономистът.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com