Икономист обяви кой ще е големият проблем на бизнеса за 2024

Мнението е на Лъчезар Богданов

Икономист обяви кой ще е големият проблем на бизнеса за 2024 | StandartNews.com

Бюджетът догонва инфлацията. Мнението е на икономиста Лъчезар Богданов.

С новия бюджет най-очевидните промени са вдигането на минималната работна заплата с 15% и на максималния осигурителен доход с 10%. Има и малки промени при плащанията за безработица.

Това са промени, които адаптират нивата на плащанията към инфлацията, нямаме някакво структурно изменение.

Това коментира икономистът Лъчезар Богданов по Euronews Bulgaria.

"Това е догонване на инфлационния процес", добави той.

С нарастване на доходите в България поскъпват и всички услуги, базирани на труд. Но това не може да се пренесе върху всички стоки и услуги. Където имаме глобална конкуренция, българският бизнес е в състезание с целия свят.

Тук е големият проблем на българския бизнес, който трябва да вдига заплатите.

Трябва да намери начин за увеличаване на производителността на труда, за да остане конкурентноспособен. България е на второ място в ЕС след Хърватия по разходи за заплати.

Не съм убеден, че само минималната заплата бута този ръст.

Голяма промяна в бюджета е вписването на национални и общински проекти, които ще получат до 1 млрд. лв. финансиране от специален фонд.

 Големият проблем е, че и на национално, и на местно ниво много трудно се подготвят проекти. Една от причините да имаме по-ниски бюджетни дефицити, отколкото залагаме първоначално е в това, че не могат да се похарчат парите, които са заложени.

Проблемът с външния дълг е, че заемите вече са с високи лихви. Риск е и ако дойде финансова криза. Дълг се взема, защото се правят по-големи дефицити.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Петър
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи