Икономист с признание. По-добре да сме със служебно правителство

По-добре да сме със служебно правителство, което не може да харчи твърде много

Икономист с признание. По-добре да сме със служебно правителство | StandartNews.com

"Ще има нужда доста дългове да се вземат в близкото бъдеще предвид и все по-разширяващия се дефицит." Тази нерадостна констатация поднесе в интервю за БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Според него с оглед на обещанията на партиите преди изборите "няма как да се очаква по-добра фискална дисциплина". "Прочутата фискална дисциплина, която благодарение на валутния борд доминираше българските публични финанси в последните години, започва да изчезва", каза Панчев.

По-добре да сме със служебно правителство, което не може твърде много да се разшири в разходите, смята той.

"Ако наистина очакваме дефицит над 10% за следващия бюджет, 2023-а година, това е изключително проинфлационно. За да лимитираме фискалния ефект върху инфлацията, който нашата държава създава върху инфлацията, ще трябва да балансираме бюджета, определени разходи да бъдат драстично намалени", коментира Стоян Панчев.

Той изрази предположение, че засилването на риториката за влизане в еврозоната може би е свързано с "очевидната надежда" да се освободи валутният резерв и "някаква част от него да бъде похарчена".

"Не е правилно сега да се опитваме да влезем в еврозоната, защото този достъп до допълнителна ликвидност за правителството също ще бъде проинфлационен. Може да доведе до по-малко проблеми за политиците, но ще доведе до по-високи цени и повече проблеми за нормалния българин. По-разумният подход е този на Румъния – да изчака този период на висока инфлация, на проблеми в еврозоната и да разглежда евентуалното влизане в еврозоната през 2029 година", обясни Панчев.

От гълъби Федералният резерв и Европейската централна банка се превърнаха в ястреби, търсене на политическо удобство, отбеляза в анализа си икономистът. "Ние зависим до голяма степен от политиката на ЕЦБ. Това повишаване на лихвения процент ще стигне и до нас, ще има успокояване на темпа на ръст на инфлацията, то вече се вижда", каза той.

Литва и Естония са много над нашата инфлация – над 25%, уточни Стоян Панчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай