Идват туристи с по две кредитни карти. Накарайте ги да харчат

Имаме изключителен ръст на туристи, казва доц. д-р Румен Драганов

Идват туристи с по две кредитни карти. Накарайте ги  да харчат | StandartNews.com

Какъв ще е зимният туристически сезон коментира по БНТ доц. Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма.

Имаме изключителен ръст на туристи, защото се възстановяват чартърните полети, каза доц. Драганов в „Денят започва“.

„Всеки от тези туристи има поне две кредитни карти с по 15 000 евра в джоба си. Начинът, по който може да му вземете парите, си е ваша работа. Той може да изкара картата и да плати, но не е изключено и да не го направи. Какво ще му покажете си е важа работа. Тези, които го умеят, го умеят“, добави той.

„Над 85% от леглата са продадени, като на някои планински дестинации и най-вече, където има ски и спа, процентите са 98. В Банско е около 94%, в Пампорово – 98%, във Велинград – 96% от базата. Още може да се намерят места, но са генерално изчерпани“, заяви доцентът. 

„Наблюдаваме увеличаване на пътуванията. В предишни години през декември те са били около 460 000 българи, които са преминавали границата. Те вече надхвърлят 500 хиляди. Около 520 000 са за тази година, което означава, че имаме за месец увеличаване на пътуванията“, добави той.

„Същото ще е и за януари, за февруари. Хората тръгнаха да пътуват и много трудно може да се намерят места в самолетите. Над 90% капацитетът на това, което е на пазара като продажба, е изчерпан. Това означава голям интерес“, заяви доц. Драганов.  

Пандемията накара хората да пътуват, коментира той.

На въпроса какво е увеличението на цените на хотелите и ресторантите експертът отговори, че е около 16,5%. 

„Който прави бизнес в туризма, не разчита на държавна подкрепа. Иначе е загубен. Важно е да имате качествен продукт, да сте активни, иновативни и да работите, за да идват хората и да го използват“, добави той.

„Балкантуристките кадри отдавна ги няма. Изцяло е обновен менажерския състав. Това са млади и енергични хора. Много от тях са учили в престижни училища по туризъм в чужбина. Други са много амбициозни. Тези иновации, които влязоха в хотелите, са това, което движи сега българският туризъм. Той е изключително съвременен“, уверява доцентът.  

„Имаме изключителен ръст на туристи, защото се възстановяват чартърните полети. Тръгнаха туристи от Израел. От Великобритания също идват пълни самолети. Съотношението цена:качество и това, че предлаганото е повече от очакванията, които имате, се предава от уста на уста и е най-голямата реклама“, добавя той.

„През зимата е много по-голяма инвестицията. През лятото купувате един бански, а сега трябват ски, дишащ екип, очила, уплътнения, за да не се натрошите, ако паднете, както и система, която да съобщава къде се намирате в случай на лавина. Екипировката струва няколко хиляди лева на турист“, заяви Румен Драганов. 

„Най-силната част от зимният туристически сезон ще е след 15 януари. През февруари са големите ваканции в Европа“, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай