Идва шок с горивата! Ето кой ще го спре

Нова сложна ситуация с петрола заради войната в Израел

Идва шок с горивата! Ето кой ще го спре | StandartNews.com

Има опасност да сме на прага на нов ценови шок на горивата.

Петролният пазар започна седмицата под силното въздействие на новините от Израел. На фона на продължаващата война в Европа, сега и ескалиращият конфликт в Близкия изток разтърсва пазарите, информира Ройтерс.  

И двата водещи петролни сорта по-рано днес поскъпнаха с над 5 на сто, точно в момент когато петролните цени бяха започнали да отстъпват. Още: Цените на петрола се понижават на седмична база Държавните облигации на САЩ, обичайно сигурно убежище за активи по време на кризи, също стабилно повишиха доходността си, макар че водещата азиатска борса - Токийската, днес е затворена заради официален празник.

Към 08:30 часа българско време сортът Брент, който е референтен за Европа се котира за 87,40 долара, което е повишение с 2,82 долара или 3,33 на сто.  Американският лек суров петрол достигна 85,76 долара за барел, поскъпвайки с 2,97 долара или 3,59 на сто, предаде БТА.

 Конфликтът в Близкия изток Анализаторите обмислят усложненията, до които може да доведе конфликтът между Израел и Хамас, колко дълго може да продължи той и дали в него ще бъдат въвлечени и други. 

Решаващо значение ще бъде реакцията на САЩ и Израел спрямо Иран, предвид подкрепата на страната за Хамас. Вестник "Уолстрийт джбърнъл" съобщи, че Техеран е помогнал на движението да планира атаките, макар мисията на Иран в ООН да заяви вчера, че страната не е съпричастна към събитията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай