Идва голям скандал с минималната заплата! Кой се опълчи

Мощна атака и срещу парламента

Идва голям скандал с минималната заплата! Кой се опълчи | StandartNews.com

Минималната заплата у нас, приета на вчерашното заседание на Народното събрание, ще бъде атакувана пред ЕК от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заедно с други работодателски организации. Това съобщи днес във Варна председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев. 

Решението минималната работна заплата да е 50 на сто от средната за страната е грешка, то противоречи на Конвенцията на МОТ и на Европейската директива за адекватни минимални възнаграждение, посочи Велев. По думите му с това гласуване парламентът всъщност е иззел функциите на Тристранния съвет, както и на Министерския съвет, предаде БТА.

В Европа съотношението между минималната и средната заплата е 43 процента, в САЩ и Китай - значително по-ниско, допълни председателят на АИКБ.

Според него проблем е и това, че при фиксирането на съотношението у нас  парламентът не е взел предвид нито че се начислява процент за прослужено време, нито голямата диференциация в заплатите по икономически сектори и по територии.

В отделните сектори разликата в средните заплати достига четири пъти, каза още Велев. Според него правилното решение би било минималната заплата да бъде различна в различните икономически сфери, като се договаря от социалните партньори. 

Безпрецедентно е Народно събрание да определя размер на минималната работна заплата, допълни Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ. Според нея решението крие опасност да се усили инфлационната спирала.

Има риск да се засили и натискът върху социалната система, защото там има много помощи, обвързани с МРЗ, допълни още Ангелова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай