Иде ли краят на шопинга в Турция? Ето какво се случва с цените

Данни за инфлацията

Иде ли краят на шопинга в Турция? Ето какво се случва с цените | StandartNews.com

Задава ли се краят на българския шопинг в Турция? Очаква се лирата да поскъпне и за българите вече да не е толкова изгодно да пазаруват масово в Одрин и другите селища около границата.

Очаква се годишната инфлация в Турция да спадне рязко до 66,8% през декември поради благоприятния базов ефект и до 43,2% до края на 2023 г., показа проучване на Ройтерс в сряда, докато месечните покачвания на цените остават високи.

Прогнозата за края на 2023 г. е почти два пъти по-висока от тази на правителството и повишава перспективата за продължаващо напрежение в разходите за живот, тъй като турците гласуват на президентски и парламентарни избори следващата година.

Инфлацията достигна връх от около 85,5%, 24-годишен рекорд, през октомври след нарастване в продължение на 17 месеца, главно поради неортодоксалната парична политика с ниски лихви.

Инфлацията се понижи леко през ноември и се очаква спадът да стане по-изразен през декември и през първото тримесечие на годината, когато скокът на цените през същия период на миналата година облекчава годишната инфлация за тази година.

В анкетата на Ройтерс сред 12 икономисти средната оценка за годишната инфлация през декември е 66,8%. Прогнозите варираха между 64,60% и 69,1%, до голяма степен в съответствие с прогнозата на правителството от 65%.

Въпреки рязкото покачване на цените, централната банка намали основния си лихвен процент от август до 9%, позовавайки се на икономическо забавяне. Облекчаването беше част от икономическата програма на Ердоган, която дава приоритет на износа, производството, инвестициите и заетостта.

Лирата загуби 44% от стойността си спрямо долара през 2021 г., най-вече по време на декемврийската валутна криза, предизвикана от миналогодишните намаления на лихвите. Тя загуби още 30% тази година до историческо дъно, но се задържа стабилна през последните няколко месеца.

Икономистите обаче предвиждат спад на инфлацията само до 43,2% до края на 2023 г., според средната оценка на осем икономисти в проучването на Ройтерс, като прогнозите варират между 33% и 48%.

Правителството прогнозира 24,9% инфлация до края на 2023 г., според средносрочните икономически прогнози, и не очаква излишък по текущата сметка поне през следващите три години, пише money.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай