И бизнесът притеснен от промeните в ГПК

И бизнесът притеснен от промeните в ГПК | StandartNews.com

Бизнесът е против даването на допълнителни правомощия на прокуратурата да се намесва в търговските сделки, като ги спира за 48 часа. Това стана ясно след среща на главния прокурор Сотир Цацаров с ръководствата на две от работодателските организации - КРИБ и БСК. С тях Цацаров е обсъдил подготвяните от депутати от ГЕРБ промени в Гражданския процесуален кодекс. Те предвиждат прокуратурата да може да започва граждански дела и да встъпва като страна с цел "да защити интересите на държавата и общините". Най-смущаващият за предприемачите текст е този, според който "в изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник може да спре финансова операция или сделка с имущество за срок от 48 часа".

Липсва дефиниция за "изключителни случаи", не е ясно и какви факти трябва да са налице, за да се пристъпи към спиране на финансова операция или сделка с имущество, нито кой и по какъв ред ще уведомява прокуратурата за това, недоволстват работодателските организации.

Самият Цацаров е коментирал пред тях, че "такова законодателно решение е крайно неприемливо и би означавало да пуснем ламята от шкафа и да не можем да я приберем обратно. "Споделяме тази позиция и не смятаме, че е необходимо извънредно законодателство, каквото се предлага с промените в ГПК", посочи Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, след срещата. Според сега действащия ГПК интересите на държавата се защитават от министъра на финансите и от министъра на регионалното развитие. От БСК пък посочват, че приемането на подобна поправка е антипазарна мярка, която ще отблъсне инвеститорите у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай