HSBC закрива дипломатически сметки

HSBC закрива дипломатически сметки | StandartNews.com

Лондон. Най-голямата британска банка HSBC е поискала от 40 дипломатически мисии в рамките на 60 дни да закрият сметките си. Това било част от програмата на финансовата институция за намаляване на бизнес риска, предаде Би Би Си, като се позовава на неделното издание на „Дейли мейл".

Решението предизвика хаос в Дипломатическия корпус, който го обяви за „опустошително". Британското външно министерство поддържа контакт с HSBC и с дипломатическите мисии, в опити да им бъдат открити сметки в други банки.

HSBC обяви, че третира посолствата и консулствата по същия начин, по който и останалите си бизнес криенти. Те трябва да покриват пет критерия - международна свързаност, икономическо развитие, доходност, ефективност на разходите и ликвидност. Говорител на банката обясни, че този филтър се прилага от май 2011 г. и посолствата не са изключения.

Според данните на вестника сред засегнатите сметки са тези на представителството на Ватикана, както и на самия Апостолически нунций във Великобритания. Други са посолството на Папуа Нова Гвинея и консулството на Бенин.

„Посолствата и консулствата отчаяно имат нужда от банка, не само за да получават парите за визи и паспорти, но и за да плащат заплатите на служителите си, сметките си, наемите си", казва Бърнард Силвър, ръководител на Дипломатическия корпус в страната.

„Банкираме в HSBC от 22 години и да ни изхвърлят по този начин е взривоопасно", коментира представител от посолството на Папуа Нова Гвинея. От Бенин пък се оплакаха, че имат трудности с намирането на нова банка.

Дипломатическите мисии понякога се смятат за рискови от банките, тъй като ги подозират в пране на пари, заради политическата им обвързаност. През 2004 г. американската „Ригс нешънъл банк" беше глобена, а по-късно и продадена, след като стана ясно, че е поддържала сметка на чилийския диктатор Аугусто Пиночет, припомня Би Би Си.

Самата HSBC също е глобявана от властите в САЩ заради пране на пари, свързани с наркокартели в Латинска Америка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай