Хотелиери бранят лифта в Пампорово

Съоръжението е важно за курорта и зимния сезон, обявиха те

Хотелиери бранят лифта в Пампорово | StandartNews.com

Смолян. Хотелиери бранят лифта в Пампорово. Да не се премахва спряното съоръжение, свързващо местността Двата моста със Снежанка, призова Българската хотелиерска асоциация.

Според нея то е важно за предстоящия зимен туристически сезон. В средата на ноември лифтът бе обявен за незаконен от Дирекцията за национален строителен контрол, защото няма разрешение за строеж. Предстои съоръжението да бъде премахнато. Собственикът "Пампорово" АД, в което акции има банкерката Цветелина Бориславова, обжалва решението на ДНСК.

Лифтът е важен за курорта, обяви асоциацията на хотелиерите в писмо до премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Даниела Бобева. То е изпратено също на земеделския шеф Димитър Греков, министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов, зам.-министъра по туризма Бранимир Ботев и омбудсмана Константин Пенчев.

В писмото хотелиерите посочват данни за ръста в броя на гостите и реализираните нощувки. "За разлика от летните курорти, където пясъкът и морето са постоянна величина, то в планината няма кой да направи писти и лифтове от само себе си, за да могат ползвателите на ски зоната да се възползват от това", пише още в писмото, подписано от председателя на асоциацията Благой Рагин.

Хотелиерите посочват, че както законът изисква от дружествата оператори на ски зоните да изпълняват задълженията си, така и държавата трябва да създаде необходимите условия за развитие на зимния туризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай