Хит сред семената за посев - зрелият боб

Хит сред семената за посев - зрелият боб | StandartNews.com

Добруджански земеделски институт продава семена в Турция, Украйна, Румъния, Молдова и Русия. Рускини си пазарят семена за зеленчуци, които отглеждат сами

Добрич. За първи път от десет години семената на сортовете зрял фасул, произведени от Добруджански земеделски институт /ДЗИ/, са тотален хит сред земеделските стопани по време на 20-ото специализирано изложение "Борса за семена и посадъчен материал", което се провежда в Добрич.

За "Стандарт" директорът на института доц. д-р Иван Киряков сподели, че досега научните работници са били принудени да продават произведените семена като стокова продукция, за да не залежават в складовете, докато тази година имало търсене на семена на боб от цялата страна за над 50 тона.

"Ние имахме произведени 4.5-5 т, които вече са реализирани", добави доц. Киряков. Доц. д-р Валентина Енчева - зам.-директор по научната дейност добави, че интересът се дължи на отворена програма за бобови култури, като припомни, че ДЗИ е единственият институт в страната, който произвежда семена за зрял фасул. Институт участва в изложението с богата гама семена от сортове и хибриди на слънчоглед и пшеница, като на борсата представя и новите си сортове от културите.

"Нашите семена се търсят много, новите са с акцент върху сухоустойчивост заради промените в климата", каза още доц. д-р Енчева. Тя добави, че институтът има сключени договори и продава семена пшеница в Турция, а слънчоглед в Румъния, Русия, Молдова и Украйна. На голям интерес сред посетителите се радват семена на сортове картофи, както и семена на зеленчуци.

Да се сдобият с качествени семена за зеленчуци за домашните си градини в близкото до Добрич село Стефаново бяха на борсата и Лариса и Ела от Русия. Двете дами споделиха, че след пенсионирането си решили да заменят мрачната и студена Москва със слънчева България.

"Единствено тук не ни харесва, че на село през зимата носиш и цепиш дърва и палиш печки. Иначе всичко е чудесно" - казаха двете приятелки. Те са категорични, че земята ни е прекрасна и не е нужно да ториш, каквото и да посееш - само да го поливаш, то само си израства. "Няма нищо по-хубаво от това да скъсаш от градината си свежи зеленчуци", допълва Лариса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай