"Хеликоптерът Бен" показа кой командва парада

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

"Хеликоптерът Бен" показа кой командва парада | StandartNews.com

Седмицата на финансовите пазари ще бъде запомнена с огромната изненада, която Федералният резерв поднесе на всички инвеститори. Консенсусът сред пазарните участници беше, че централната банка на САЩ ще обяви намаление на програмата си за изкупуване на облигации, но такава нямаше. В сферата на финансовите пазари изненади от такъв мащаб, и то от някоя от големите централни банки в света, не са толкова често срещано явление и обикновено имат много сериозно влияние върху цените на активите и тенденциите, които се развиват.

Очакването, че ФЕД ще даде началото на глобална тенденция на постепенно оттегляне на централните банки от пазарите наложи промяна на стратегията на инвеститорите от последните години в посока ограничаване на риска. Златото пострада сериозно през тази година именно по тази причина. Други борсово търгувани стоки също приключиха възходящия си тренд в очакване на промяна на монетарната политика на централните банки. Изтеглянето на милиарди горещи пари от развиващите се пазари имаше същия източник. Започна спад на цените на държавните облигации, включително и на най-развитите държави, защото инвеститорите вече започнаха да изискват по-висока доходност, за да заемат парите си.

И така се стигна до решението от тази седмица, с което председателят на ФЕД Бен Бернанке за пореден път защити прозвището си Хеликоптера Бен. Той го получи заради изразеното преди повече от десетилетие становище, че дефлацията може да се пребори, като се хвърлят пари от хеликоптери, които населението би трябвало да похарчи веднага. Естественият ефект от изненадата върху пазара беше стремглаво поскъпване на почти всичко, което носи по-голям риск при потенциално по-голяма доходност - евро, британска лира, акции, петрол, злато.

Но веднага след това избухване на апетита към риск, пазарът постепенно започна да се връща към нивата, от които стартира поскъпването на повече изброени инструменти. Изглежда, след първоначалната еуфория пазарите започнаха да си задават логичния въпрос докога може ФЕД да отлага затягането на монетарната политика. Очевидният отговор е, че това не може да продължава вечно и с всеки следващ ден неизменно се приближаваме към момента, в който това ще стане. Е, защо тогава някой ще залага дългосрочно на повече рискови активи в портфейла си? Възможно ли е движението след изненадата на ФЕД да се окаже чисто спекулативно, така че да се нанесат съкрушителни удари и загуби на всички заложили на спад в цената на рисковите активи, точно преди спадът наистина да започне да се развива сериозно? Така песимистите ще бъдат извадени от пазара малко преди песимизмът наистина да го завладее. Така най-често се случва на финансовите пазари - очаквай неочакваното - ако всички залагат на поскъпване, значи следва поевтиняване, и прочие на пръв поглед нелогични връзки между причини и следствия.

Ако през следващите няколко дни пазарите изтрият всичко, което е останало от поскъпването след шока, който им скрои ФЕД, значи наистина можем да очакваме по-трайно поевтиняване на всички рискови инструменти, дори нов мечи тренд при някои от тях, в какъвто вече от месеци е златото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай