Хазната пак на червено

В рецесия сме още няколко години, казва Пламен Орешарски

Хазната пак на червено   | StandartNews.com

София. Със 128 млн. лв. е на червено хазната от началото на годината досега. Това сочат предварителните данни на министерството на финансите.

Само за последния месец ноември салдото е на минус с 54 млн. лева. Това означава, че със сигурност пари за коледни надбавки за пенсионерите няма да има. Допълнителни средства за празниците зависеха от състоянието на хазната през ноември. Още в неделя премиерът Бойко Борисов заяви, че пари няма и дори размаха пръст на вицепремиера Симеон Дянков, че е обещавал подобни неща. Днес финансовите резултати за ноември потвърдиха липсата на средства.

Влошаването на състоянието на държавната хазна започна през октомври, когато дефицитът беше 74 млн. лв. В същото време през септември хазната беше на плюс с близо 250 млн. лева. Тогава това даде повод на финансовия министър Симеон Дянков да заговори за коледни бонуси за пенсионерите.

Страната ни е в депресия и тя ще продължи поне още няколко години, коментира пред Дарик пък бившият финансов министър Пламен Орешарски. Според него до това състояние ни е довело типът "авантюристично управление", което имаме. Щетите от ГЕРБ ще бъдат загубено доверие най-вече в бизнеса и домакинствата и ниска инвестиционна активност, прогнозира още Орешарски. Според него от началото на този мандат са похарчени около 5 млрд. лева повече, отколкото са приходите за тези години. До средата на следващата година се очаква сумата да стигне 6 млрд. лева.

Словесните еквилибристики не помагат, когато има точни индикатори с числа, подчерта Орешарски. Според него през следващата година ще продължат да се представят слабо приходите, а освен това 2013-а ще е четвъртата, в която ще се правят бюджетни дефицити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай