Гърците се видяха в чудо! Какво става

Очаква се много силна туристическа година

Гърците се видяха в чудо! Какво става | StandartNews.com

Гърците се видяха в чудо! Заради високите цени много хора не могат да си позволят почивка това лято, но това изглежда няма да откаже туристите. 

Повечето хотели са резервирани до септември, съобщават собствениците им. Ресторантите също са качили цените, а цената на бензина продължава да е висока.

Всеки втори грък това лято не може да си позволи почивка, показват данни на Съюза на потребителите. Причината е във високите цени на всички услуги. Туристическите пакети са с поне 15% по-скъпи от миналата година. Цените на хранителните продукти са се повишили до 25% за година, което рязко е покачило разходите за клиентите в заведенията.

Една скромна вечеря за двама в обикновена таверна, която миналата година е струвала около 40 евро, вече е минимум 60 евро, споделят клиентите пред медиите, предаде БНР.

Вече 80% от хотелите и частните квартири са резервирани от чужденци, а останалите се предлагат на почти двойна цена за нощувка. Студио в Санторини достигна 350 евро нощувка.

Непосилни за много гърци и чуждестранни туристи са високите цени на фериботите, коментират медиите. Ако се избере за почивка континенталната част на страната, в бюджета трябва да се предвиди и високата цена на бензина. Засега средната цена на литър бензин е 1,82 евро, а на дизела 1,54 евро с тенденция за покачване, коментират собствениците на бензиностанции.

Според министерството по туризъм очаква се много силна туристическа година с 20% повече чужденци да почиват в Гърция това лято.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай