"Гражданската отговорност" скача

"Гражданската отговорност" скача | StandartNews.com

Заради увеличаване на броя на държавите, в които ще бъдат покривани евентуалните щети, застраховката "Гражданска отговорност" ще поскъпне, съобщи БНР. В момента сертификатът "Зелена карта", който прави валидна българската застраховка в чужбина, задължително влиза в полицата за страните от европейското икономически пространство, но за други 13 държави се купува допълнително. Ако депутатите приемат предложението задължителното покритие да обхване и тези държави, това ще доведе до оскъпяване на полицата дори и за шофьори, които не излизат от България, казват специалисти.

13 са държавите, за които в момента трябва да се закупи допълнително сертификат "Зелена карта". Сред тях са Турция, Сърбия и Македония. Ако застрахователите трябва да допълнят риска от пътни произшествия в тях, както предполагат новите текстове, това ще оскъпи гражданската отговорност за много водачи, обясни Цветанка Крумова, която ръководи една от големите застрахователни компании у нас.

Пазарът е твърде крехък и твърде чувствителен в това отношение за приказките, които се говорят, че ще скочат 30, 40 или 50 процента. Не мисля, че би могло да стане това нещо в скоро време. Съгласен съм, че цената на застраховката "Гражданска отговорност" е изключително ниска от гледна точка на елементите, които се покриват, обясни Орлин Пенев, който ръководи Националното бюро "Зелена карта".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай