Гръцки фирми искат да инвестират в Кирковско

Гръцки фирми искат да инвестират в Кирковско  | StandartNews.com

Кирково. Двайсет дни след отварянето на ГКПП "Маказа – Нимфея" три гръцки фирми вече са посетили кметската управа в граничната община Кирково и са заявили инвеститорски интереси. „Търсят терени от порядъка на 30-40 дка на едно място за развиване на производствена дейност. На едната вече предложихме такъв общински терен", коментира кметът Сали Рамадан.

Първите гръцки бизнесмени имали желание да създадат цех за амбалажни продукти – различни опаковки и кашони, а другата фирма искала да прави профили за алуминиеви дограми.

„Третата е специализирана в изкупуване и преработка на тютюн. Нейни представители - юристи се интересуваха как може да се регистрира фирмата при нас и обясниха, че желаят да изградят цехове, такива каквито направи тютюневият гигант „Сокотоб" край Пловдив", обясни кметът на Кирково Сали Рамадан. Той допълни, че от години много хора от Кирковско работят в гръцко, особено в животновъдството и в земеделието. „В момента идват собственици от района на Комотини и търсят тютюноберачки, там прибирането на реколтата продължава до края на октомври, а заплатата която предлагат е 450-600 евро", коментират жители на Кирковско.

Родопчани твърдят, че големият наплив на гръцки гости от първата седмица е намалял, но въпреки това посетителите от южната съседка не спират. „Купуват най –вече хранителни продукти, търсят бяла техника, мебели, строителни материали. Харесват много и нашите ресторанти", казват хората и подчертават, че 70 % пък от почиващите по гръцките плажове са българи.

Кметът на Кирково е на мнение, че след окончателното завършване на отсечката сп. Джебел -Подкова и премахване на ограничението за преминаване само на МПС до 3,5 т. потокът през Маказа ще се увеличи, но ще се насочи към Момчилград, Кърджали, Хасково.„Това е естествено, в големите градове има по-богат избор на предлаганите стоки и услуги", подчерта Сали Рамадан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай