Готви се голяма секира с въглищата! Бомба с цената тока

Експерт с тревожно предупреждение

Готви се голяма секира с въглищата! Бомба с цената тока | StandartNews.com

​Голяма секира готви Мини Марица Изток за своите клиенти, които разчитат на добиваните лигнитни въглища. Преди дни стана ясно, че държавното дружество има намерение да изиска увеличение с 30% на цената на своя краен продукт, което по оценки на енергийни експерти ще предизвика огромни сътресения на пазара на електрическа енергия.

​„6-7 български централи разчитат на енергийното гориво от Мини Марица Изток за своята производствена дейност и със сигурност увеличаването на продажната цена на лигнитните въглища с 30% ще бъде голям шок за тях. Безумие е подобно рязко увеличение и то по никое време през годината! Потенциалните фалити в бранша са реална заплаха, ако това се случи!“ заяви инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България.

Експертът заяви, че няма спор, че инфлацията в държавата е повсеместна и засяга всички икономически сектори, но определи желанието за това драстично увеличение на държавния производител като „лишено от всякаква икономическа логика“.

Инж. Кремен Георгиев уточни, че решениетоза цената на въглищата е основно в ръцете на Министерство на енергетиката като основен принципал на държавното дружество и поясни, че е твърде вероятно да бъде взето след назначаването на служебен министър на ведомството.

Председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България изрази дълбока надежда за взимане на балансирано решение, което няма да предизвика крах за бранша и допълнително оскъпяване на производството на електрическа и топлинна енергия в България.

"Всички централи се намират в тежко положение и са принудени да инвестират на магия в зелената трансформация, но една подобна стъпка за спасяване на един участник на пазара крие риск от създаване на огромен проблем за всички останали, като не изключвам и фалити при някои от най-силно засегнатите, които реално са най-големите централи в България.“ обясни инж. Кремен Георгиев.

„Представяте ли си някои от тези големи клиенти на Мини Марица Изток да прекрати дейността си заради увеличената с 30% цена на лигнитните въглища? Е, може би ще станем свидетели на минимум 1 фалит на голяма централа, ако това увеличение бъде допуснато!“ заяви инж. Кремен Георгиев.

​„А подобен сценарий с допълнителен брой хора в бранша, които да излязат на пазара на труда, не искаме!“ отсече инж. Кремен Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай