Горим с 50 евро, ако ни откраднат дебитна карта

Ще ни дават информация за валутните курсове при пазаруване в интернет

Горим с 50 евро, ако ни откраднат дебитна карта | StandartNews.com

София. Ще горим най-много с 50 евро, ако ни откраднат или изгубим дебитната или кредитната си карта. Това предвиждат мерки, които повишават сигурността при плащане с карти, които бяха приети от Европейския парламент. В момента при открадната дебитна карта клиентите на банките в България понасят загубите до 300 лв., а сумите над този праг трябва да се покрият от трезора.

Ако дебитната карта е дадена на друг член от семейството или клиентът не уведоми незабавно банката, че картата е открадната, цялата източена сума е за негова сметка. Неоторизираните плащания ще се възстановяват на клиентите на банките до 24 часа след установяването им, решиха още евродепутатите.

Европейският парламент (ЕП) наложи таван на таксите, които банките събират от търговците за картовите плащания в магазините. Таксите за картови разплащания в магазините няма да надвишават 0,3% от стойността на трансакцията при плащане с кредитна карта и 0,2%, но не повече от 7 евроцента при плащане с дебитна карта. Таваните ще важат както за вътрешните трансакции, така и за трансграничните. Ограниченията трябва да бъдат въведени до една година след влизането в сила на разпоредбите. Данни на Европейската комисия (ЕК) сочат, че търговците харчат по 10 млрд. евро годишно за таксите за картовите разплащания.

Потребителите на платежни услуги онлайн пък ще получават единен набор от информация за всички такси, както и за курсовете на валутите, когато това е приложимо. Пазаруващите онлайн ще имат правото да използват за плащанията софтуер на оторизирана трета страна, която сами избират, без да плащат допълнителни такси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай