Горещо за инфлацията! Асен Василев каза как да се измъкнем

Той не бил особено разтревожен, защото имаме валутен борд

Горещо за инфлацията! Асен Василев каза как да се измъкнем | StandartNews.com

Не съм толкова разтревожен за инфлацията. В България инфлацията е основно внесена. Знаете, че левът е фиксиран към еврото и каквото се случи в еврозоната се случва и тук". Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в интервю за "Блумбърг"

Според него, за да се парират последиците от инфлацията, са нужни две неща. "Първо, ние очевидно трябва да успеем да овладеем цените на енергията чрез дългосрочни договори, промени в някои от производствените структури, промени в регулациите на енергийния сектор.

Това ще намали осезаемо инфлацията в България. Другото, което можем да направим за инфлацията е чрез фискалната политика да гарантираме, че държавните разходи са по-скоро за инвестиции, отколкото за потребление, което и правим", коментира вицепремиерът.

Според Василев две са основните ползи от присъединяването към еврозоната, като едната е значителното намаляване на разходите за транзакции за българския бизнес, ще видим и спад в лихвените проценти по заемите. В същото време и доверието на инвеститорите значително ще се подобри.

"Определено има някои предизвикателства в замисъла на еврозоната, които не бих нарекъл грешки, но по време на гръцката криза видяхме, че те са преодолими", добави Василев.

"Ако разгледате представения нов бюджет, ще видите удвояване на капиталовите инвестиции. Това е силно подкрепящ растежа бюджет. Има значителни инвестиции в човешкия капитал, в здравеопазването и образованието.

Основната идея на този бюджет е да се промени следваната от България траектория. В исторически план, растежът на България обикновено се равнява на средния за Европа плюс процент - процент и половина. Ние искаме чувствително да увеличим този растеж", каза още финансовият министър.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай