Голямо разкритие на имотния пазар! Какво ни чака

Експерти прогнозираха как ще е през новата година

Голямо разкритие на имотния пазар! Какво ни чака | StandartNews.com

Темата с цените на имотите и имаме ли нов балон слред 2008 година продълржава да е сред водещите в бизнеса.

Редица фактори влияят и ще влияят на пазара на недвижими имоти в краткосрочен и средносрочен план. От една страна, се очаква промяна на данъчните оценки при жилищата. От друга – прогнозира се ръст на лихвите по ипотечни заеми.

От трета – живеем в динамична геополотическа среда. И четвърто, но не и на последно място – членството на България в еврозоната и влизането на страната в Шенген.

Как всички тези фактори ще се отразят на пазара на имоти? „По отношение на данъчните оценки е много важно да приемем методология за тяхното актуализиране, а не да има автоматично увеличаване на данъчните оценки, защото може да се изпадне в обратната ситуация, която между другото съществуваше в периода 2012-2014 гг. в по-малките населени места.

Там данъчните оценки бяха с по-високи стойности от пазарните стойности на имотите“, казва председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Александър Бочев.

Според него, трябва да мислим за актуализация на по-кратки периоди, съобразена с пазарните условия, а не непременно да бъдат увеличавани с цел събиране на по-големи данъци.

Според него идната 2024 г. ще е спокойна в жилищния сегмент в София, като не се очаква повишаване или спад на цените. „Да, наблюдаваме известен спад в продажбите през тази година спрямо 2022 г., но това беше очаквано, имайки предвид, че след коронависура 2021 и 2022 гг. не само в България, но и в цяла Европа, се оказаха пикови като стойности.

Имаме не толкова голям спад в продажбите около 10-12% в по-големите градове, което смятам, че няма да доведе до някакви сътресения на пазара“, казва Бочев.

Според него, пазарът много зависи от очакваното членство на България в еврозоната и Шенген. Също така развитието на пазара на имоти много зависи и от това как ще реагират през следващата година банките. Очаква се покачване на лихвените проценти, но не драстично.

Много е трудно да се определят основните фактори, които ще влияят на пазара на имоти. „Живеем в толкова динамична геополитическа среда. Не знаем какво ще се случи след ден или седмица. Вероятно се очаква преразпределение на световните сили.

Вероятно трябва да очакваме спад на инфлацията, което добра информация. За мен важно е дали ще бъдем „закотвени“ за еврозоната през 2025 г. и ако има такава голяма вероятност, пазарът може да промени посоката си в посока север“, прогнозира Добромир Ганев, бивш председател на НСНИ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Marina
преди 4 месеца

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.----- http://gg.gg/ketox

Откажи